• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Jégbor szüret a Vylyannál

2009-12-21 ● borravalo.hu

A hétvégi hidegrekordnak köszönhetően jégbornak való szőlőt szüreteltek a december 20-án, advent negyedik vasárnapján, mínusz 11 fokos hidegben, a Pillangó dűlőben.  A Vylyan birtokon ismét Olaszrizling szőlőt hagytak kint a tőkéken erre a célra.

Az Adventi hagyományoknak megfelelően és a lélek felmelegítésére is gondolva, az ?aranyszüret? előtt együtt gyújtották meg az öröm gyertyáját a szőlőben felállított adventi koszorún.  A nagy hidegben a gyertyaláng is megadta magát ? ahogyan a szőlőládákat szállító traktor is felfelé a hegyen, de ez a szüretelőknek nem szegte kedvét. Hiszen a tartós hidegnek köszönhetően, nappal ? ragyogó napsütésben ? szüretelhettek, írta hírlevelében a pincészet. Ez azért érdekes, mert a hazai hőmérsékleti viszonyok között általában éjszaka szüretelik a jégszőlőt.

A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem fagynak meg, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik, lehetőséget teremtve egy egyedi ízvilágú desszertbor készítésére.

Jégbort csak akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad. A jégbor készítés egyik legfőbb kockázata ez, hisz ha az időzítés nem megfelelő, akkor kárba vész az alapanyag.

Ez már a Vylyan harmadik jégbor szürete: Ipacs Szabó  István főborásznak már kétszer is megadatott, hogy jégbort készítsen, 2004-ben cabernet franc-ból, idén januárban pedig Olaszrizlingből.

Képgaléria a szüretről

[nggallery id=5]

Címkék: hideg, hidegrekord, jégbor, szüret, Vylyan

← Megvan a Bormarketing új vezetője Az évtized legjobb befektetése →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!