• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A bor jó befektetés

2009-09-04 ● Kántor Endre

Befektetésről beszélni a gazdvilvál közepén (elején, végén, alján?) mindenképpen fura dolog, tekintve, hogy szépen párolognak el a magánvagyonok, csődölnek be alapok, mennek tönkre vállalkozások. Mégis, az ember próbálja menteni a menthetőt, és ha akad valamije, arról gondoskodni próbál. A bor, mint befektetés nem rossz üzlet, erről tanúskodik a Liv-Ex londoni bortőzsde is.

Rég nem foglalkoztunk a Liv-Exszel, anno két éve a Napi Gazdaság Befektetés rovatában számoltunk be arról, hogy akkor a London International Vintners Exchange (Liv-Ex) 100-as indexe túlteljesítette a nemzetközi, irányadónak tekintett, benchmark alapokat.

Nos, ahogy a Manager Magazin most megjelent, szeptemberi számából (Déri Gábor kiváló cikke) kiderül, a Liv-Ex tovább folytatta szép teljesítményét, és a gazdvilválban sem esett olyan nagyot, mint a tőzsdemutatók többsége. A ?Palackba zárt vagyonok? című írásból kiderül, hogy a múlt év utolsó negyedében (amikor a válság kiteljesedett) a Liv-Ex 100-as index 19 százalékot esett, ebből csak az októberi zuhanás volt 15 százalék. Ez volt a boralapok eddigi legnagyobb zuhanása megalapításuk óta. A nagy árfolyamesés oka, hogy a Lehman Borthers csődje után a pánikba esett kereskedők és a jelentős készleteket felhalmozott éttermek gyorsan a pénzükhöz szerettek volna jutni, emiatt a befektetési céllal vásárolt palackok elárasztották a piacot, először az árak zuhanását, majd a piac csaknem teljes befagyását okozva.

A rossz hangulat azonban nem tartott sokáig: decemberben (amikor a világ még csak tanulta, hogyan kell kimondani azt, hogy subprime) már élénkülésről lehetett beszélni a borpiacon, a szakértők pedig már arról beszéltek, hogy a minőségi borvagyonokat érte el legkésőbb a krízis, és ezek kezdtek el legelőször talpra állni. Az élénkülésért pedig elsősorban a távol-keleti kereslet tehet, ha hihetünk a számoknak.

A Fine Wine Exchange Liv-Ex 100-as indexe a 100 legkeresettebb bor árfolyamát követi, itt lehet őket megnézni. Az index 2004 január és 2008 október között 114 százalékos emelkedést produkált.

Az angol kereskedők már néhány hónappal a válság kirobbanása után rekordbevételeket értek el a Távol-Keleten, egyrészt a rohamosan növekvő érdeklődés, másrészt a borok után fizetendő alacsony adók és a font gyengélkedése miatt. Volt olyan, aki újonnan megnyitott hongkongi üzletében 150 ezer fontos üzletet bonyolított decemberben.

Úgy tűnik, mind közül a bordeaux-i felsőház tagjai minősülnek a legjobb befektetésnek. Egy karton Chateau Lafite 1982-ben 4 ezer dollárt ért, ma ennek tízszerese, 40 ezer dollár az ára. Egy palack jó évjáratú Chateau d?Yquem akár 65 ezer dollárt is érhet. A Christie?s tavaly novemberi aukcióján 12 palack 1961-es Chateau Latour 171 ezer dollárért kelt el. A Merral and Condit májusi hongkongi árverésén közel 5 millió dollárt hoztak a leütések, 300 ezerrel többet az előző évinél. És itt nem csak a francia felsőház kelt el: egy 1888-as és egy 1945-ös tokaji is kalapács alá került, 1574, ill. 1150 dollárért. (Mondjuk, az árakon látszik, hogy pszichológiailag mekkora a különbség a tokaji és az Yquem között?)

Erre az évre a szakértők minimum két számjegyű növekedést prognosztizálnak ? ebből eddig 5 százalék valósult meg. Van tehát még bőven hova emelkedni.

Címkék: aukció, befektetés, christies, kereskedelem, lafite, latour, liv-ex, Porto, portói, tokaji, válság, yquem

← Új-zélandi sikersztori Játszótér borból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!