• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A bor jó befektetés

2009-09-04 ● Kántor Endre

Befektetésről beszélni a gazdvilvál közepén (elején, végén, alján?) mindenképpen fura dolog, tekintve, hogy szépen párolognak el a magánvagyonok, csődölnek be alapok, mennek tönkre vállalkozások. Mégis, az ember próbálja menteni a menthetőt, és ha akad valamije, arról gondoskodni próbál. A bor, mint befektetés nem rossz üzlet, erről tanúskodik a Liv-Ex londoni bortőzsde is.

Rég nem foglalkoztunk a Liv-Exszel, anno két éve a Napi Gazdaság Befektetés rovatában számoltunk be arról, hogy akkor a London International Vintners Exchange (Liv-Ex) 100-as indexe túlteljesítette a nemzetközi, irányadónak tekintett, benchmark alapokat.

Nos, ahogy a Manager Magazin most megjelent, szeptemberi számából (Déri Gábor kiváló cikke) kiderül, a Liv-Ex tovább folytatta szép teljesítményét, és a gazdvilválban sem esett olyan nagyot, mint a tőzsdemutatók többsége. A ?Palackba zárt vagyonok? című írásból kiderül, hogy a múlt év utolsó negyedében (amikor a válság kiteljesedett) a Liv-Ex 100-as index 19 százalékot esett, ebből csak az októberi zuhanás volt 15 százalék. Ez volt a boralapok eddigi legnagyobb zuhanása megalapításuk óta. A nagy árfolyamesés oka, hogy a Lehman Borthers csődje után a pánikba esett kereskedők és a jelentős készleteket felhalmozott éttermek gyorsan a pénzükhöz szerettek volna jutni, emiatt a befektetési céllal vásárolt palackok elárasztották a piacot, először az árak zuhanását, majd a piac csaknem teljes befagyását okozva.

A rossz hangulat azonban nem tartott sokáig: decemberben (amikor a világ még csak tanulta, hogyan kell kimondani azt, hogy subprime) már élénkülésről lehetett beszélni a borpiacon, a szakértők pedig már arról beszéltek, hogy a minőségi borvagyonokat érte el legkésőbb a krízis, és ezek kezdtek el legelőször talpra állni. Az élénkülésért pedig elsősorban a távol-keleti kereslet tehet, ha hihetünk a számoknak.

A Fine Wine Exchange Liv-Ex 100-as indexe a 100 legkeresettebb bor árfolyamát követi, itt lehet őket megnézni. Az index 2004 január és 2008 október között 114 százalékos emelkedést produkált.

Az angol kereskedők már néhány hónappal a válság kirobbanása után rekordbevételeket értek el a Távol-Keleten, egyrészt a rohamosan növekvő érdeklődés, másrészt a borok után fizetendő alacsony adók és a font gyengélkedése miatt. Volt olyan, aki újonnan megnyitott hongkongi üzletében 150 ezer fontos üzletet bonyolított decemberben.

Úgy tűnik, mind közül a bordeaux-i felsőház tagjai minősülnek a legjobb befektetésnek. Egy karton Chateau Lafite 1982-ben 4 ezer dollárt ért, ma ennek tízszerese, 40 ezer dollár az ára. Egy palack jó évjáratú Chateau d?Yquem akár 65 ezer dollárt is érhet. A Christie?s tavaly novemberi aukcióján 12 palack 1961-es Chateau Latour 171 ezer dollárért kelt el. A Merral and Condit májusi hongkongi árverésén közel 5 millió dollárt hoztak a leütések, 300 ezerrel többet az előző évinél. És itt nem csak a francia felsőház kelt el: egy 1888-as és egy 1945-ös tokaji is kalapács alá került, 1574, ill. 1150 dollárért. (Mondjuk, az árakon látszik, hogy pszichológiailag mekkora a különbség a tokaji és az Yquem között?)

Erre az évre a szakértők minimum két számjegyű növekedést prognosztizálnak ? ebből eddig 5 százalék valósult meg. Van tehát még bőven hova emelkedni.

Címkék: aukció, befektetés, christies, kereskedelem, lafite, latour, liv-ex, Porto, portói, tokaji, válság, yquem

← Új-zélandi sikersztori Játszótér borból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!