• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Játszótér borból

2009-09-09 ● Kántor Endre

Először mintegy másfél éve találkoztunk egy igen rendhagyó nevű borral, ez volt Bolykiék Nem lát, nem hall, nem beszél 2005-ös kékfrankosa. Amikor megkérdeztük, miért ez a neve, érdekes történetet hallottunk?

A sztori most ? legalábbis a 2005-ös bor tekintetében ? lezárult, de szerintünk lesz folytatása. Hogy miről van szó? Bolyki János így mesélte el:

?2005- ben megkeresett az egri Siketek Iskolája, hogy szeretnének elhozni hozzám gyerekeket szüretelni. Másnap hadrendben állva kezdtek neki a munkának. Két óra múlva az erdőből szedtük Őket össze, de jelentem, mindenki meglett. Végül is rendben elvégezték a rájuk bízott munkát, úgy gondoltam ezzel vége is a történetnek, de nem lett vége, nem tudom pontosan, miért, de elhatároztam, hogy az általuk szüretelt bor bevételéből játszóteret építtetek nekik. A bor elfogyott és a történet végére pont került. Rögös volt az út?

Mikor a játszótér  építésének gondolata fölmerült több akadályba ütköztem. Gondoltam kivágunk néhány fát, kötelet rá és már mehet is a hinta. Szerencsére összehozott a sors Farkas Gyulával, a Szilvás 2001 Bt. tulajdonosával, aki nagy gyakorlattal rendelkezik az Uniós előírásoknak megfelelő játszótér építésében.

A Nem hall nem lát nem beszél névre hallgató bor értékesítése során többször ért vád, hogy Én a gyerekeket használom marketingemhez. Aki ezt mondta és látná a végeredményt, biztosan szégyellené most magát.

Ha valaki kicsit is megismerkedik, a Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben folyó munkával, a gyerekekkel, a tanárokkal, biztosan másképpen látja a dolgokat. Itt egy száz éves hagyománnyal rendelkező iskolában vagyunk, ahonnan nem kerülnek ki Nobel- díjasok, professzorok. Vagy mégis? Száz év alatt kikerült sok olyan fogyatékkal született gyermek, aki az itt szerzett tudás alapján teljes életet tudott élni és ez már lehet, hogy több mint egy diploma. Nehezen találtam segítségre, mert mindezt kevesen tudták. Ennek ellenére mellénk álltak: Farkas Gyula, Szilvás 2001 Bt., testvérem, Dukánné Bolyki Zsuzsanna, KPMG, Egri Borbarát Hölgyek, Liptai Ágnes, Tick Trade Kft., Tarjányi Gyula, nagymamám, Északi Lakótelepi Nyugdíjas Klub, apukám, Bolykő Kft.

És köszönjük azoknak, akik a 2005-ös évjáratú Nem hall nem lát nem beszél vásárlásával támogatta a játszótér megvalósulását.?

Hát, a sztori mindenképpen egyedülálló a maga nemében, és nem csak itthon. A borról ezt írtuk, amikor először kóstoltuk: színtiszta 2005-ös Kékfrankosról van szó, két éves fahordós érlelést kapott. Közepesen mély, bíborba hajló rubin szín, magas sav és tannin, emellett közepes kecses test, illatban és aromában egyaránt koncentrált, alapvetően hozza a kékfrankos fajtajelleget, meggy és némi szilva is, ezt szépen alátámasztja a gondos hordómunka, nem ront be dongástól viszont érezhetően adja az izgalmakat: némi kakaó, medicinális, herbális jegyek. A bor nem túlzottan komplex, de azért ad gondolkodnivalót. Érnie kell még, jól el lesz a palackban.

Korábban:

Harmadszor is: Egri Borok Gálája

Egyénileg szép, összetettben kaotikus a Bikavér

Láttunk, hallottunk, beszélünk ? Tavaszi Borfesztivál 2008

Címkék: 2005, Bolyki, Eger, kékfrankos, Nem lát nem hall nem beszél

← A bor jó befektetés Válság és bor 5. ? a portói köszöni, remekül van →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!