• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Disznókő aszú karácsonyi recepttel

2016-12-09 ● Kodela Mia

Az idei ünnepekkor is van #KoccintsAszuval, és én már most megkezdtem a tesztelést. A Disznókő 2008-as 5 Puttonyos Tokaji Aszúját nyitottam ki és mivel az ünnepekhez sütemény is jár, mindjárt egy receptet is kipróbáltam hozzá.

Most, hogy olyan rosszul teljesítettünk a PISA teszten, ne hanyagoljuk el a tanulást és az ismeretszerzést, a borleírás előtt jöjjenek a pincészettől kapott adatok a borhoz és az évjárathoz:

A 2008-as évjáratról

Igen jó év volt, amiben sok aszúszem termett, gazdag, szép ízekkel. Az aszúsodás jellege a hosszú ősz folyamán nagy változatosságot mutatott, de leginkább az erőteljes botritisszel fedett, lágyabb húsú bogyók fémjelzik az év aszúszemeinek minőségét. Elegáns, gazdag, selymes és krémes textúrájú aszúborok születtek, kivételes aromagazdagsággal.

Borkészítés

Szemenkénti, a furmint ültetvényekben 3-4 szeri aszúszem-válogatás után, az aszúszemeket kádakban tárolták. Az aszúszemek kétharmadát kíméletes feltárás után frissen kierjedt borban áztatták. A leggazdagabb és leginkább töppedt aszúszemeket két, két és fél napon keresztül erjedő mustban áztatták, majd préselés után acéltartályban fejezték be az erjesztést. Két és féléves fahordós, negyedrészben újfahordós, érlelés után 2012. áprilisában palackozták a bort.

Aszúszemek: 70 % Furmint, 20 % Zéta, 10 % Hárslevelű
Alapbor és alapmust: 75 % Furmint, 20 % Hárslevelű, 5 % Zéta

DOWNLOAD JPG - 96 DPI - 548x548 -THE WINERY_4

Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2008

Illatában, ízében mazsola, füst, narancslekvár, aszalt barack és füge, édes ? és keleti fűszerek, méz, baracklekvár, kandírozott gyömbér, némi sós kövesség. Gazdag, krémes-vajas textúra, a korty végét citrusosság frissíti, élénk savai egyensúlyban tartják a maradékcukros édességet. Az alkohol talán magasabb egy kicsit a megszokottnál, de a koncentrált beltartalom miatt egyáltalán nem lóg ki. Kerek, hosszú lecsengésű, komplex aszú.

Alkohol: 12 %
Maradékcukor: 147 g/l
Sav: 9,6 g/l

Tipikusan olyan aszú, amit nemcsak édességhez, hanem főételek mellé is lehet bontani, de én most maradok a desszertnél. Egy sütőtökös sütemény alapreceptjén változtattam úgy, hogy a borhoz passzoló kandírozott és aszalt gyümölcsöket tettem bele.

5p Gift Box-3

Sütőtökös, csokoládés, aszalt gyümölcsös karácsonyi sütemény

Egyszerű dolgunk van, mivel az eredeti egy angolszász recept, így bögrézünk, nem kell kimérnünk semmit.

– egy bögre sima liszt
– egy bögre sütőtökpüré
– egy zacskó sütőpor
– fél bögre barnacukor
– fél csésze vaj felolvasztva
– két banán
– étcsokoládé
– aszalt barack
– aszalt füge
– kandírozott narancshéj
– édesfűszerek ízlés szerint: őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, mézeskalács fűszerkeverék

Készítsük elő először a sütőtökpürét, mert ki kell hűlnie. Vágjuk a meghámozott sütőtököt apró kockákra és egy kis vízzel együtt pároljuk addig, amíg teljesen puha nem lesz és könnyen, egy villával pürésíthetjük. Hagyjuk kihűlni, ez fontos, különben megolvasztja a csokoládét és azt nagyon nem akarjuk!

fotó

Egy tál elég lesz nekünk, ebben összekeverjük a lisztet, cukrot, sütőport, a fűszereket, az apróra vágott aszalt és kandírozott gyümölcsöket, a felkockázott csokoládét és a villával összenyomott banánt. Hozzáöntjük a felolvasztott és visszahűtött vajat (ismét a csoki állagának megőrzése a cél), és a már kihűlt sütőtökpürét, az egészet összekeverjük. Ránk van bízva a forma, én tortának készítettem. Kivajazott sütőpapírra öntjük a tésztát és mehet az előmelegített sütőbe, kb 35-40 percre.

Egyszerű elkészíteni, tényleg, én nem sütök-főzök semmi bonyolultat, és jól fog passzolni ehhez és szinte bármelyik tokaji aszúhoz. Nyissatok ki ti is egy palack aszút karácsonykor és használjátok a #KoccintsAszuval hashtaget, hadd lássam, mivel töltöttétek az ünnepeket!

Címkék: #KoccintsAszuval, aszú, Disznókő, Disznókő Pincészet, gasztro, Tokaj, tokaji aszú

← Lenkey 2006 ? évjárat bemutató Tokaj Kikelet sor →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!