• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Lenkey 2006 ? évjárat bemutató

2016-12-05 ● Kodela Mia

Kevés olyan pincészetet tudnék mondani, akinek a 2006-os évjárat bemutatója kapcsán nem rettennék meg. Lenkey Géza ilyen. Miközben a 2007-es, 2008-as és 2009-es palackok már kint vannak, ő úgy gondolta, a 2006-osoknak csak most jött el az idejük.

IMG_8752

A kóstolón is hangsúlyozta azt, amit egyébként a boraival is képvisel, hogy hisz az érlelt tokaji borokban. Miközben neki is vannak ?frissebb? tételei, mint például a Fecsegő vagy a Korai öröm, természetesen ezek sem klasszikus újborok.

?Az idő nem elvesz belőlük, hanem hozzáad.? ? És tényleg. Van valami abban a mádi pincében és azokban a szőlőterületekben, amik egészen egyedivé, összetéveszthetetlenné és varázslatossá teszik ezeket a borokat.

2006 hűvös, de kiegyensúlyozott év volt, az eddigi legszigorúbb terméskorlátozással a pincészetnél. Október 27-én kezdték a szüretet, ami novemberben is száraz borokat hozott. Spontán, hordóban erjedt, hosszan palackban érlelődött, lassú fejlődésű borok. ?Innen jött a tíz év is.?

Kishegy Furmint 2006
Édesboros terület, ahonnan eben az évben készült először száraz furmint. Déli fekvésű dűlő, magas agyagtartalmú vöröses nyirok talaj, kőzettörmelékkel. ?Az én kis Burgundiám? ? ahogy Lenkey Géza emlegeti. 7 hónap hordóban, 9 év palackban. 12% alkohol, 6,9 g/l sav, 2,7 g/l maradékcukor.

Kifejezett fémes ízzel nyit, sárgahúsú gyümölcsök, zöldfűszer, sósság, aszalt citrusok, pörkölt magvak, száraz sherry-re emlékeztető aroma, mandarin, gyömbér, később visszakóstolva füstös aromák. Szikár és visszafogott tétel, jó egyensúllyal, kellő komplexitást mutatva. Szinte könnyednek érzem a kortyot, nincs semmi tolakodó benne, szép, kiegyensúlyozott bor.

Holdvölgy Furmint 2006
Melegebb dűlőként jellemzi a területet, déli és nyugati kitettséggel, erősen ásványos, riolittufás, magas agyagtartalmú vörös nyiroktalajjal. 7 hónap hordóban, 9 év palackban. 12% alkohol, 7,1 g/l sav, 2,5 g/l maradékcukor.

Érett gyümölcsös illat, sárga alma, ringló, füge, fűszerek, fémesség, határozott citrusok, sósság, almadzsem, almahéj, gyógynövény, grapefruit, karamell, némi kámforosság. Frissnek hat az élénk savak, és a fanyarba hajló, citrusos aromák miatt, amit a maradékcukor egyensúlyba billent. Jó az egyensúlya és a szerkezete, komplex tétel, kedvesebb aromákkal. Elegáns, szép érett furmint.

IMG_8753

Bomboly Furmint 2006
Délnyugati dűlő, riloittörmelékes nyiroktalajjal. 12 hónap hordóban, 8,5 év palackban. 13,5% alkohol, 7,3 g/l sav, 1,9 g/l maradékcukor.

Petrolos illattal nyit, sárga alma, körte, keleti fűszerek, gyógynövény, sósság, kis menta, némi mazsola, grapefruit magos kesernye. Komplex és hihetetlenül szikár, zárt tétel. Az egyensúlyba itt beleszól a kicsit melegítő alkohol és a magas sav. Semmi kedvesség vagy behízelgés, a maradékcukor mintha nem is lenne. Elsőre úgy érzem, hogy még, még idő kell neki, hogy a kétségkívül jó alapanyag kibontakozhasson.

Úrágya Furmint 2006
Délnyugati fekvésű dűlő, vulkanikus eredetű kemény riolitköves, kisebb-nagyobb sziklákkal tarkított talajjal. 7 hónap hordóban, 9 év palackban. 12% alkohol, 7,5 g/l sav, 3,8 g/l maradékcukor.

Birsalma, kis petrolosság, fehérhúsú gyümölcsök, pomelo, sós-kövesség, kandírozott narancs ? és citromhéj, gyógynövény, kis méz, fűszerek, némi sherry-s aroma. Jó szerkezetű és egyensúlyú bor, élénk savval, a maradékcukor szépen kerekíti a kortyot. Komplex tétel, érett aromákkal, citrusos lecsengéssel. Elegáns, nagyon szerethető és nagyon szép furmint, amiért könnyű rajongani. A kóstolón a kedvencem.

Bomboly Hárslevelű 2006
14 hónap hordóban, 8 év palackban. 13,5% alkohol, 7,4 g/l sav, 4,9 g/l maradékcukor.

Alma, ringló, méz, gesztenye, sósság, citrushéj, gyógynövény, némi kesernye. Valamivel kedvesebbé teszi a maradékcukor, és a fajta, mint amilyen a Bomboly furmint volt, de nagyon hasonló karakterek. Az alkohol itt is melegít kissé, a magas sav friss érzetet ad a kortynak. Szikár, érezni rajta, hogy jó az alapanyag, a dűlő karaktere – egymás mellett kóstolva a két fajtát ? egyértelmű és felismerhető.

Kishegy Hárslevelű 2006
7 hónap hordóban, 9 év palackban. 12,5% alkohol, 6,5 g/l sav, 5,2 g/l maradékcukor.

Vajas, füstös illattal nyit, méz, almakompót, almahéj, édesfűszerek, sósság, fahéj, citrushéjas kesernye, kövesség, tercier aromák, gomba és karamell. Jó egyensúly és szép szerkezet jellemzi. Komplex tétel, jól áll neki a maradékcukor, kerekké teszi. Igazán nagyszerű, egységes képet mutató hárslevelű, egyedi karakterrel, hosszú lecsengéssel.

Ha sorrendet kéne mondanom, akkor az most az Úrágya Furmint, Kishegy Hárslevelű és Holdvölgy Furmint lenne. Ebben a hármasban egyébként (a sorrend változott) a körülöttem ülőkkel nagyjából egyezett a véleményünk. Tavaly karácsonykor az akkor tíz éves, 2005-ös December Furmint volt nemcsak az év bora nálam, de életem egyik bora is, így csak ajánlani tudom, hogy az idei ünnepekre szerezzetek be ezekből a palackokból.

Címkék: 2006, évjárat bemutató, lenkey, lenkey géza, Tokaj

← ‘Petrányi 15’ ? Birtok a Balaton felett Disznókő aszú karácsonyi recepttel →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!