• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Doktorok borai

2011-05-03 ● borravalo.hu

2011 áprilisában a Semmelweis Egyetem másodszor rendezte meg saját borversenyét. Kántorbandival én is meghívást kaptam a zsűribe, ő könnyebb vöröseket elemzett, én komoly fehérekkel küzdöttem.

Na azért nem volt ez olyan nagy küzdelem, mert remek volt a felhozatal (ahogy tavaly is) és szerencsére nehéz volt a végső döntés. A verseny célja amúgy is az volt, hogy az egyetem presztízséhez méltó borok kerüljenek kiválasztásra – ez biztosan sikerült. Hat kategóriában lett meghirdetve a verseny, a győztesek egy évig viselhetik a ?Semmelweis Egyetem bora 2011? címet (a képen a kitüntetés már látható a nyertesek palackjain).

Először is lássuk az eredményeket. A ?rendezvény? kategória fehér győztese a Tornai Pincészet Nagy-Somlói 2007-es házasítása, vörösben Lisiczáék 2008-as Cabernet Franc-ja, rozéban pedig a Cousin-Vin Pincészet ?Szívesen? fantázianevű bora vitte a prímet (nemrégiben voltam a Decanter rozétesztjén, ott is meglepően jól szerepelt ez a számomra relatíve ismeretlen pince). A ?presztízs? kategória díjazottja (micsoda öröm, egy újabb somlói!) Spiegelberg Stefán Juhfarkja 2009-ből, vörösben Taklerék Cabernet Franc Reserve bora 2007-ből, desszertben pedig a Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Vitis Tokajensis 5 puttonyos aszúja (hihetetlen hossz, remek arányok, friss és tartalmas, lehengerlő, de légies aszú). Rektori különdíjban részesült a Barta Pincészet Öreg Király Dűlő Furmint Muskotály (2008) házasítása.

Én a presztízs fehér bizottságban kóstoltam, nagyon klassz volt a 2. és a 3. helyezett is. Bár mindkettő chardonnnay, egyik sem szólt a fajtáról, sokkal inkább a termőhelyről, a Maurusban pedig olyan intenzív ásványosság mutatkozott, hogy elsőre Somlót vízionáltunk. Az édesek között repkedtek a 90 feletti pontok, nehéz volt magasra jutni: leginkább az apró részletekben különböző arányokat, jó struktúrát, sav-cukor egyensúlyt lehetett fejtegetni, de fantasztikus mezőny volt.

Elismerő oklevelet kaptak minden kategóriában a második és harmadik helyezettek, őket se feledjük. Rendezvény fehérborok kategóriája: Béres Szőlőbirtok és Pincészet: Naparany (2008) és Maurus Pince Rajnai Riesling (2007). Rendezvény vörösborok kategóriája: Bősz Adrián Kékfrankos (2008) (szép rajnait adott be a presztízs fehérekhez is) és Vylyan: Ördög (2008) (újra jó vétel). Presztízs fehérborok kategóriája Maurus Rejtelem Chardonnay (2007) és Szászi Endre Lesencetomaji Chardonnay (2009) (ez utóbbi mondhatni best buy). Presztízs vörösborok kategóriája: Günzer Tamás Mátyás Reserve (2007) és Maul Pincészet Lator Virgo (2009). Desszertborok kategóriája: Barta Pincészet: Öreg Király Dűlő Furmint Muskotály (2008) (a legszebb kései amit mostanában szerencsém volt kóstolni, 106 gramm cukorral) és Disznókő Tokaji 5 puttonyos aszú (2007). Rozéban még Bolyki és Benedek kapott elismerést, mindkettő kékfrankos alapon.

Úgy gondolom a fenti listából bármit ? akár vakon is ? merek ajánlani, ami azt is jelenti számomra, hogy ez nem csak egy újabb plecsni lesz az üvegeken, hanem valóban az egyetemhez méltó hagyomány és hagyományosan magas színvonalú borszelekció.. Mondhatni ?jövőre veletek ugyanitt?.

Címkék: Barta, Béres, borverseny, egyetem, lisicza, semmelweis, Spiegelberg, Takler, Tornai

← Tradíció és modernizmus Terra Personas Negra 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!