• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

DS esték – 1. rész

2016-07-25 ● Kodela Mia

Lesz egy ilyen sorozat szerintem. Én a Drop Shop-ban, ahogy borokat kóstolok, hol valami tematika szerint, hol csak úgy, ahogy a kedvem tartja vagy ahogy ajánlják nekem.

Semmi nagy cikk vagy világmegváltó gondolatok, ez tényleg egy hétköznap este lenyomata a kedvenc borbáromban, a pultnál, sokszor barátokkal együtt. Meg egyébként sem akarok mindig kitalálni egy sztorit hozzá. Hát így.

Domaine La Haut Févrie, Muscadet 2014

Könnyed, citrusos bor, frissítő, zöldes aromákkal, kis szénsavval. Ringló, zöld barack, citrus, szép ásványosság, fanyar ízek. Jó egyensúly, friss, élénk savakkal, 12% alkohollal. Könnyen iható, ?semmi különös? bor, de mégis szép egységet alkot, különösebb bonyolultság nélkül is.

IMG_7178

Terlan Pinot Bianco 2015

Weissburgunderről van szó, ami kerekebb, lágyabb, mint az előző muscadet. Citrus, kis sárgadinnye, némi trópusi gyümölcsös felhang a fehérhúsú gyümölcsök mellett, ásvány. Érett alapanyag, a sav közepes, hiányzik belőle a lendület, az alkohol (13,5%) nekem kilóg.

Bott Frigyes, Sauvignon Blanc 2015

Először a cukorkás, karamelles íz jön, lágyan indul, de mögötte azonnal ott teremnek a szép feszes savak. Fehérhúsú gyümölcsök, alma, barack, zöldfűszer, ásvány, citrushéj, kis só, banán. Nagyon kerek bor, rétegzett, szép egyensúllyal és lendülettel. Egyensúlyos a szerkezet és az ízek is, a friss gyümölcsök mellett a kis édesség szépen egészíti ki az aromákat.

IMG_7180

Tement, Pinot T. 2013

Weissburgunder ez is, ráadásul félig szűretlen. Ennek megfelelően homályos színű, ízben élesztős, sós karakter, meszesség, nem túl sok fehérhúsú gyümölcs, gyömbér. A cseresség érdekes textúrát ad neki, kicsit krémes is, az aromái pedig kellően izgalmasak. Egyensúlyos, élénk savval, 13% alkohollal.

Domaine Saint Préfert, Clov Beatus Ille 2014 (Cotes du Rhone)

Enyhe illóval nyit, mögött találkozunk a gyümölcsökkel, erdei bogyósok, szeder, meggy, cseresznye, feketebors, kis só, ásványosság, édesfűszerek. 14% alkohol, még nyers tannin, viszonylag könnyed szerkezet, élénk savak. Hagyjunk neki időt, ha most isszuk, akkor szellőztessük, de az sem fog ártani neki, ha eltesszük.

IMG_7181

Címkék: Bott Frigyes, Domaine La Haut Févrie, Domaine Saint Préfert, Drop Shop, tement, Terlan

← Hold and Hollo ? UPPP Zétától Zétáig ? Holdvölgy kóstolóest →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!