• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Egy csészével a Földért

2019-04-23 ● Kodela Mia

Egy-egy népszerűbb kávézó reggeli forgalmát tekintve nem tűnik túlzónak a megállapítás, hogy ma a világot a kávé tartja mozgásban. A forgalom jelentős részét a papírpoharas, elviteles italok teszik ki, becslések szerint egy évben világszinten nagyjából 500 milliárd ilyen poharat használunk el.

Megdöbbentő szám, ami különösen fájdalmas, ha a környezetünk fenntarthatóságát vesszük figyelembe. A Föld napja olyan alkalom, amikor érdemes végiggondolnunk, hogy milyen apró cselekedetet tudunk vállalni a bolygónk jövőjéért. Ha csak a kávézást vesszük, akkor az eldobható papírpoharak leváltására több lehetőségünk van, a legegyszerűbb a saját elviteles csésze.

huskee_3

Ilyen gondolatok mentén indult a HuskeeCup története. A kávéfeldolgozás során a gyümölcsöt különböző eljárásokkal megtisztítják, hogy csak az értékes mag maradjon. Sok esetben a gyümölcshúst is felhasználják, ez megszárítva ugyanúgy alkalmas koffeintartalmú ital készítésére. A köztes, belső héj viszont minden szüret végén hegyekben áll a feldolgozókban ? ez a husk, innen indul a történet. Az alapötlet az volt, hogy ezt a természetes anyagot felhasználva készítsenek egy többször felhasználható csészét.

Az alap tervezése 2017-ben indult, majd közösségi finanszírozás eredményeként még abban az évben elindulhatott a gyártás, aminek végén elsőként Ausztráliában kezdhették használni a kávézók és a vendégek a HuskeeCupot. A gondos tervezés során igyekeztek a fogyasztók és a kávézók szempontjait egyaránt szem előtt tartani, ezért figyeltek például arra, hogy a csésze tartsa a meleget, viszont a bordáinak köszönhetően ne égesse meg a kezet. Tartós, mosogatógép-álló, könnyen tisztítható, gyorsan szárad, mindezek mellett még jól is néz ki, az Australian Good Design Award díja ezt bizonyítja.

Persze egy ilyen csésze önmagában még nem újdonság, a történet ott lett még fenntarthatóbb a környezet szempontjából, hogy Ausztráliában bevezették a csererendszert. Tehát az ember egyszerűen leadja rendeléskor az akár elmosatlan csészéjét, ami helyett a kávézó a saját készletéből egy tisztába tölti a kért kávét.

huskee_2

Ez a rendszer fogta meg a budapesti Bloom Coffee tulajdonosát, Miklosik Istvánt, amikor az elviteles poharak mennyiségének csökkentésén gondolkozott. A különböző saját poharakkal legtöbbször nehézségei vannak a kávézóknak, mivel az eltérő méretű és kialakítású csészékben nehéz egy ital meghatározott arányait tartani, és csak tökéletesen tiszta pohár esetén lehet a minőséget szavatolni.

?Elsődleges szempont volt a választásnál az, hogy fenntartható a termék. Mindemellett az is fontos, hogy jól nézzen ki, hiszen akkor válhat igazán sikeressé, ha szeretik a vendégek a csészéket. A legjobbkor vettük fel a kapcsolatot az ausztrálokkal, épp most tervezik az európai csererendszer-hálózat kiépítését. Megkerestünk több budapesti specialty kávézót, akikkel hasonló minőségi elvek mentén dolgozunk, és mindenhonnan pozitív fogadtatást kaptunk. Első körben 11-en vállalták, hogy csatlakoznak, és cserélik a csészéket, ezzel egy helyi rendszert alkotva. A Föld napja a hivatalos indulás időpontja, mostantól kezdve ha valaki megvásárol egy HuskeeCupot, akkor 11 budapesti kávézóban tudja majd használni a csészéjét, ezzel akár évi több száz papírpohárral kevesebb hulladékot termel egy-egy ember, ami már nem is tűnik olyan apró lépésnek.?

A 11 kávézó, ahol mostantól fenntarthatóbban kávézhatunk: Bloom Coffee, By Beans Coffee, Csillaghegyi Megálló, Dorado Café, Dose Espresso, Double Shot (2 helyszínen), Dynamo Bike & Bake, Fabrik Budapest, Horizont, Kontakt, Mantra Specialty Coffee Bar.

(Fotók: Wendl Photography)

Címkék: Bloom Coffee, fenntarthatóság, HuskeeCup, kávé, kávézó

← Pinty került a boros címkére Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Áprilisban kékfrankos

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!