• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

El Viajero ? Az utazók koktélja

2016-02-03 ● Kodela Mia

Akik szeretnek utazni és szeretik az egyedi koktélokat, ők inspirálták az ?El Viajero?-t, amellyel a fiatal bártender, Schök Norbert akár a Bacardí Legacy Cocktail Competition-t is megnyerheti.

A koktélok világa engem még nem nagyon tudott behúzni eddig, bár bevallom egy kicsit tudatos is ez a távolmaradás. Egyszerűen már nem lenne arra energiám, hogy ezt a rengetegféle italt kipróbáljam és belemerüljek a koktélok igencsak színes és széles világába. A ma már hagyományosnak számító Cosmopolitan és Mojito nem igazán kelti fel az érdeklődésemet, akkor már inkább legyen valami egyedi, érdekes és izgalmas kreáció a poharamban. Legutóbb a stockholmi Icebar-ban kapott, jégpohárban felszolgált pirosbogyós gyümölcslével körített vodka tudott izgalomba hozni, bár biztos vagyok abban, hogy a hely többet tett ehhez hozzá, mint maga az ital. Mindezek fényében örültem, amikor felhívták a figyelmemet a Bacardí  Legacy Cocktail Competition magyarországi válogatóján induló és döntőbe jutó Schök Norbert koktéljára.

IMG_2864

A Bacardí Legacy Cocktail Competition a világ egyik legrangosabb versenye, amelyet 2008-tól rendeznek meg. A tavalyi döntőn már 34 ország bártenderei mutatták be az italukat a zsűri előtt. A cél mindig egy olyan koktél létrehozása, amelyet a világ bármely részén könnyen elkészíthetnek és a Bacardí örökség részévé válhat. A versenyzőknek közel három hónap áll rendelkezésükre, hogy az általuk megalkotott italt népszerűsítsék és minél több emberrel ismertessék meg. A versenysorozat történetében most először hazánk is részt vesz a megmérettetésen és a hat magyarországi döntős közül a legjobb képviselheti az országot az áprilisi San Franciscó-i döntőn.

Az egyik magyar döntős Schök Norbert, – aki jelenleg a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban lévő Kollázs Brasserie & Bar bártendere – az ?El Viajero?, azaz ?Az utazó? névre hallgató koktéllal nevezett a versenyre.

A koktél összetevői:

  • 40 ml Bacardí Carta Blanca
  • 15 ml Pedro Ximénez Sherry
  • 10 ml limelé
  • 50 ml kókuszvíz
  • 1 öntet chocolate bitter

IMG_2863

Hogy mi inspirálta a koktélt és az elnevezést?

Norbi szerint ?kevés olyan ember van, aki nem utazott, még kevesebb, aki nem szeret az utazásairól beszélni, ezért ez akár egy beszélgetés elindítója is lehet a vendégünkkel?. A Bacardí család is nagy utazó, hiszen Spanyolországból érkeztek Kubába, amit aztán Puerto Ricó-ra kellett cserélniük, ez lett a cég központja, emellett számos országban létesítettek lepárlókat és palackozó üzemeket.

Személyes élményei is kötődnek az utazáshoz, élt már Írországban és Spanyolországban is, dolgozott különböző rendezvényeken Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Görögországban, Angliában. Még hosszabb lenne a lista, ha a versenyek és szakmai utak alatt meglátogatott országokat is hozzátennénk.

Az egyik összetevő, a kókuszvíz is egy olyan termésnek a leve, ami nagy utazó hírében áll. A kókuszpálma termése akár 3 hónapig is csírázóképes és akár több ezer kilométert is meg tud tenni a tengeren. Előfordult, hogy még Norvégia partjainál is találtak kókuszdiót. A Bacardí cég még az első kubai lepárlójuk mellé ültette a mára már legendássá vált pálmafájukat, ami az ?El Coco? névre hallgatott és földrengést, tűzvészt is túlélt. Az a mondás járta, hogy amíg az El Coco él, addig a Bacardí családnak is sikerei lesznek Kubában. Ez így is lett, hiszen mikor a család elhagyta Kubát a fa elpusztult. Azóta az összes létesítményük mellé ültetnek egy pálmafát, ezzel is emlékezve a szülőföldjükre, az őseikre és az első lepárlóra.

cue-point-slide-1

A verseny apropóján Norbi nem csak a saját italát szeretné népszerűsíteni, hanem az italfogyasztási kultúrát erősíteni és a jó koktélokat készítő bárokat is megismertetni a magyar fogyasztókkal. Éppen ezért – összekapcsolva az ?utazó? érzéssel ? találta ki, hogy készít egy útlevelet, amit az italok mellé adnak azok a bártenderek, akik elkészítik az El Viajero-t, és minden helyen lepecsételik, ahol a vendég ezt választja. Végül az az 50 ember, aki a legtöbb pecsétet gyűjtötte össze, meghívást nyer egy zártkörű ?El Viajero? bulira. Azért ez nem hangzik rosszul!

Címkék: Bacardi, Bacardí Legacy Cocktail Competition, coctail, El Viajero, koktél, Schök Norbert

← Banks Rum: Design és kalligráfia Vár Eldorádó! – El Dorado 12 éves rum →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!