• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Élre törnek az olaszok

2012-03-20 ● Kántor Endre

A legutóbbi statisztikák szerint az olasz borok már közel a negyedét adják a világon elfogyasztott bornak. Ehhez kellett egy rekordokat döntő export év is.

Az olasz statisztikai hivatal, az ISTAT adatai szerint az olasz borok kivitele 12%-al, 4,4 milliárd euróra nőtt 2011-ben. Nem csak értékben, mennyiségben is növekedés volt: 9%-al, 24 millió hektoliterre. Ezzel az olaszok 22%-ot bitorolnak a teljes tortából, azaz a világpiacból, írta a Decanter.

Értéket tekintve legfontosabb exportpiac az Egyesült Államok, ezt Németország és Anglia követi. Mennyiségben Németország vezet.

Az érdeklődés a Prosecco iránt volt a legnagyobb, az USA-ba 17%-al többet vittek ki, mint egy évvel előtte.

Az olaszok minden téren dübörögtek tavaly: 2010-ben még Franciaország számított a világ legnagyobb bortermelőjének, 2011-ben Olaszország átvette tőle a vezetést: közel 5 milliárd liter bort palackoztak, az ISTAT által elérhető adatok szerint.

Ezért is érdekes lesz tehát az idei Vinitaly (március 25-28) Veronában, melyen 4200 kiállító mutatja be termékeit.

A tavalyi eseményről szóló írásaink itt olvashatók.

Képgaléria a 2011-es Vinitaly-ról.

Címkék: bortermelés, export, kereskedelem, olasz, Olaszország, prosecco, Vinitaly, Vinitaly 2012

← A milliárdos borszélhámos Magyar versenyző a Bocuse d?Or döntőben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!