• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fehérek a feszten ? várnapló 2.

2009-09-12 ● borravalo.hu

Idén is kötelező az éves betevő overload, a Borfesztivál. Mivel sem átugrani, sem megkerülni nem lehet, módszerrel, tervvel, fogadkozásokkal – vagy ezek nélkül – mindenki nekivág. Én már letettem a „jelöljük be a térképen, hogy kiket látogatunk meg” metódust, mert az sajnos rendre kudarcot vall.

Szinte minden méteren lenne mit keresni, így inkább csak azon ábrándozok néha, hogy miért nem hat hónapos a rendezvény, akkor talán a végére lehetne érni. Saját módszerem szerint a tömegtől csak időben határolódok el: dél körül szoktam nekivágni, akkor általában még élhető a helyszín. A mennyiségi felhozatal miatt egész egyszerűen péntekre tettem a fehéreket, vasárnapra pedig a vörösöket, a kóstolómennyiség 2cl/bor.

A bejárattól jobbra kezdtem, egy St. Andrea Napborral (2007), ami nem volt rossz indítás, leszámítva a hordó egyelőre erőteljes hatását (részben barrikban erjedt, a többiről nem is beszélve). Az évjárat nem futhat annyira, mert a Bortársaság erőteljesen beakciózta (kb. 1500ra jön ki egy palack).

Ezt egy Pannonhalmi Apátsági Rajnai Rizling (2008) követte, illatában citrusosság, ízében vajas, de egyszerű bor, mutat valamit a fajtából is.

A villányi sor mellett szépen elsétáltam, csak Günzer Tamás Mont Blanc Cuvée-je került a poharamba (2008), ami idén 80% olaszrizlinget és 20% hárslevelűt jelent. Kérdeztem én, hogy vajon merre van ott hárslevelű, sajnos választ nem kaptam és hiába a felirat, hogy illatát a hárs, ízét az olaszrizling dominálja, nekem a hárs harsogása teljesen elnyomta a csak szolidan felsejlő mandulás jegyeket. Egyébként tetszett a bor, gumicukor-nyalókára emlékeztetett, nyáron szívesen ittam volna.

Ezt egy hosszabb séta követte és egy mélyebb merítés Istvándyéknál, a 2008-as olaszrizling jó savú, kedves bor, 2006-os testvérén már fog az oxidáció, savai is álmosabbak, bár itt a mandulás jegyek szebben mutatták magukat. Kedvencem megint a kéknyelű volt, ezúttal a 2008-as (2007-ben kimaradt): florális, behízelgő bor, szép lecsengéssel és kicsit kisebb savtartalommal, mint a 2006-os volt. Ezzel nem csak az értő borisszákat lehet megörvendeztetni. A 2008-as szürkebarát a Tóti-hegyről (a Gulács mellett áll a Badacsony és a Csobánc között) minerálisabb, helyre savakkal, pici egressel. A Bizsergés nevű félédes tételről rögtön egy frizzantéra asszociáltam, de kiderült, hogy a próbák a CO2 nevű varázslattal nem voltak sikeresek, így ez egy csendes bor, 80% olaszrizling, 20% szürkebarát. Olajos – szinte zselés -lassú, nekem már gejl. Nem véletlenül fogyott el ebből már a száraz és félszáraz verzió. A végére egy édes szemelt hárs marad 2006-ból, amit az akácméz íze dominált 78g cukorral.

A számomra eddig ismeretlen Ákos Pince következett Gyöngyös mellől. Korrekt, kedves borokat készít a fiatal pár (és családja), a 2006-os szürkebarát egyszerű, de hibátlan, a zweigelt alapú, félszáraz rozé (Nyárest) igazi hölgybarát gondolat, 10g „szándékos” cukorral, érezhető fajélesztős-málnabokros jelleggel, szolid savakkal, a mindössze 30g cukrot tartalmazó Tímea cuvée hat hónapot töltött fahordóban, engem végig almára emlékeztetett, úgyhogy kövezzetek meg, de a rozé vitte prímet.

Miklóscsabinál már jártam a móri napokon, de az olyannyira nem a borra volt kihegyezve, hogy felemás emlékekkel tértem haza. Ezt némileg javította ez a kóstolás. Nem árulok el titkot, ha elárulom, a Füligér 2008 fantázianevű királyleányka tetszett a legjobban élénk savaival, friss, üde, nyári történet. Kóstoltunk Zöldveltelinit (Punktum 2008), ami nem igazán jött be, zöldfűszerek, híg és egyszerű – ellensúlyként pedig három ezerjót. A Moorer fele tartályos, fele hordós: illata oké, ízre rövidke, gyorsan lecseng. Jobb a „Csakazízéér”, ami kisfahordós érlelést kapott (ez kicsit még ül is rajta, reméljük hamar levetkőzi), közepesen hosszú, komoly savakkal bír. A „Csoda” 80 éves tőkékről szüretelt félszáraz (12g) ezerjó. Érdekes módon a savak alá fűszerek kavalkádja adja az ívet, a cukor másod (harmad) hegedűs. A 2008-as „Nemférünkabőröndbe” chardonnay barrique at it’s moorest way. Még nagyon barrique.

Ezek után kedvet kaptam átnézni ifj. Kamocsay Ákoshoz (Maurus) is, mi újság van a móri napok óta. Újság volt két hordóválogatás: a 2007-es traminit nem a rózsa, hanem inkább csonthéjasok és ásványok vezetik, szinte sós. Még bőven érlelhető, nagyon tetszett. A rajnai rizling válogatás magától állt meg az erjedés végén – úgy is hagyták – illatában temérdek gyümölcs, ami itt már szerencsére felülírta a hordót. Ez is klassz, közepesnél hosszabb. Érdekes, hogy amikor Móron jártam, csak két-három helyen tudtam technológiailag is hibátlan borokat inni és ezt most megemlítettem Ákosnak is. Elmondta, hogy aggódni nem kell: már tíz éve minden január-februárban nyolc hétig, hétfőnként összejárnak a helyi gazdákkal, esetenként 30-40 bort is megkóstolnak egymástól és az eszmecsere keretében csiszolják a tudást mindenki fejében. Hajrá Mór. Érdekes, hogy apja 600ha-jával szemben neki jelenleg csak 1 ha saját területe van, a többi szőlőt vásárolja. Tervben van egy nagyobb, 6,5ha-os terület megvásárlása is, ami gondolom mennyiségi ugrást fog jelenteni a Maurus boroknak. Került még a pohárba 2007-es ezerjó és 2007-es barrique chardonnay is, ez utóbbi brutál savakkal.

Ezen az (egri) soron találkozhatunk Sike Tamással is – bár most a felesége állt a pultban – hiánypótló jelleggel próbáltam megismerni a borait. 2008-as sauvignon blanc, ami nem füvet, inkább papsajtot mutat és nagyon vastag. Felét 18-as cukorral szüretelték a felét, 22-essel (töppedt!) a másik felét, a furcsaságra egyébként ez a magyarázat. A 2008-as egerszóláti rizlinget négy napja palackozták, még nagyon nyúzott volt, a kilenc hónap elsőéves tölggyel történt barátkozást követően én még nem biztos, hogy bontottam volna. A 2007-es már lelágyult kicsit, ott a mandula, meg egy kis ászok tónus is, de az összkép nem az igazi. A 2007-es szürkebarát dettó. A magyarázat: sok a töppedt szőlő, túlérettségben szüretelt alapanyag és ezt sokan nem ismerik, hibának vélik. Adtunk még egy esélyt a pinot noir rozénak, de már erősen fárad ő is.

Ezért továbbáltam utolsó állomáshelyemre, a Gizella Pincéhez. Annyira tetszettek a borok, hogy hosszasabban elidőztem és mindent megkóstoltam. A 2008-as furmint battonage gyógyszeres-ásványos illatú, mandulás-kesernyés ízű bor, hét hónapos másodtöltésű tölgyben ért, jó savakkal, 80%-ban a Kastély, 20%-ban a Mézes-Mály Dűlőből. A Futurmint 2007 érettebb gyümölcsöket mutat, fele-fele Lapis-Medve, öt hó újfa, amolyan kilencven pont közeli, és ahogy a neve is elárulja, ez nem volt seprőn tartva. A 2008-as hárslevelű pult alól került elő, még nincs forgalomban. Félszáraz (14g cukor) a Barát-dűlőből. 10 hónap fahordóban édesgyökér, vanília, kicsit fiatal még, de nagy jövő előtt áll. A neve valószínűleg „4/b” lesz, mert a borász a gimnáziumi osztálytársaival szüretelte. És jött a nap számomra egyik legnagyobb meglepetése a 2007-es Látomás Cuvée. 81g cukor, 65% furmint és 35% hárslevelű, Lapis-Fürdő-Kastély vegyesen. Harmónia! Gyümölcsök-alkohol-savak szépen a helyén, semmi gejlség. Bátran ajánlatom.

Innen már szinte csak lefele vezethetett az út, de azért annyira mégsem. A 2007-es kései sárgamuskotály (reduktív bor, október hetedikén szüretelve, nem kerül forgalomba) befőttes, picit lomhább, őszibarackos vonalon mozog, igazi hölgybarát bor, a 2007-es hárslevelű a Barát-dűlő andezitkúpjáról, a löszös, száraz területről inkább mazsolás, mint botritiszes, a nagy cukor mögött ott a fa is némileg. Egy 2007-es fordítással zártunk, egy év gönci hordóban, amiben előtte két évig a 2005-ös aszú pihent. Cukorsüvegem megemelem! Bár rengeteg kötelező tánc kimaradt, még sincs hiányérzetem. Lehet a teljes választék kóstolására törekedni maximalista módon, aztán ki-ki meddig jut, ott és úgy érezze jól magát.

Címkék: Ákos pince, borfesztivál, gizella, Günzer, ifj. kamocsay ákos, Istvándy, maurus, miklóscsabi, pannonhalmi apátsági pincészet, sike tamás, St. Andrea, vár

← Baráti jobb és jobb borok ? várnapló 1. Újdonságok és régi finomságok – várnapló 3. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!