• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Nem akarom így befejezni

2010-12-13 ● borravalo.hu

Nagyon nem örültünk a hírnek, melyet az Alkoholistán olvastunk, hogy Fekete Béla bácsi (ez nem bratyizás, hanem tisztelet és bizalom), eladja a birtokát. Kiábrándító volt, szomorú.

Oltári szarul érinti az embert az ilyesmi, mert FBb a nagy somlói márkák és öregek egyike, azaz ama borászoké, akik igazi ásványos, boldog, illatos somlóit készítenek a gengszterváltás óta. Az illat tán a kulcsszó az FBb-boroknál, e szép, aranysárga, mély és érlelt fenoméneknél, melyek tehát alighanem eltűnnek az életünkből. Megkérdeztük, miért?

– Nincs valami különös külső oka, alapvetően az a probléma, hogy 85 éves vagyok, és egyszerűen sok nekem, hogy minden gond az én nyakamba szakad. A fiam amúgy sem igazán érdeklődött, a motorbalesete óta végképp visszavonult, nincs senki, akivel megoszthatnám a munkát.

– De a felesége segíteni szokott az eladásban.

– Hát, az az igazság, hogy ő sem szerelmese Somlónak. A családból nem áll mellettem senki.

– Valamely külső, szakmai befektető vagy társ nem adódott?

– Nem tudom, az ingatlanossal még függőben van a szerződés. Ha valaki jönne, akkor is szeretnék megmaradni itt, hogy irányítsam a folyamatokat, megmaradjon a folytonosság, ne legyen törés. Úgy bánt, hogy tavaly a jégverés, idén az eső rontotta le az évjáratot, nem akarom így befejezni, legalább egy jó évjárattal kéne? Amíg bírom, azért ezt fogom csinálni.

Nem örülünk, na. Korábban írtuk róla:

Fekete Béla a hegy egyik nagy öregje, őskonzervatív módszerekkel dolgozik, se kóracél tartály, se traktor, se ozmózis, se semmi. Fahordók, azt jónapot. 2005-ös furmintja zárt, körtés illattal indít. Ízre elsőként déli gyümölcsök jelentkeznek, majd fanyar körtés egreses íz, végezetül somlói mineralitással zár a bor. Hosszan, nagyon hosszan. Juhfarkjára talán a robusztus, meg a rusztikus volna a két megfelelő jelző. Illata ásványos, pörkölt, fémes, tiszta intenzív. Ízre először citrusok nyitnak, majd egy jó adag bazalt következik, amely hosszan eltart. Nagy testű, nehéz bor ez, nem az a csacsogós fajta. Alkoholban az ideálisnál némiképp erősebb.

—

Ha már ásványok, átugrottunk kicsit a Fekete Bélához, akiről David Copp azt találta írni a magyar borokról szóló könyvében, hogy ?the juhfark man?. Somlói gazda, de a bora elegánsan fölötte áll a somlói közhelyeknek. Jelesül az orrot lecsavaró, nyelvet letépő fanyar savakon, amelyeket egyrészt juhfark karakternek, másrészt tájjellegnek szoktak mondani, igen helytelenül. Nagyon szép kézműves, gyümölcsös borok voltak, különösen a 2006-os furmint ragadott meg, na aztán odavág rendesen: férfias, amennyire csak lehet, de elegáns es. Finom kézimunka. Közben Béla bácsi elmesélte, hogy annak idején hogyan bírságolta meg őt a kilencvenes évek elején az OBI (aki nem tudná: Országos Borminősítő Intézet) mert juhfarkat termesztett a Somlón ? azt mondták neki, tájidegen fajta?

—

Próbáljuk meg szem előtt tartani Fekete Béla intelmét, miszerint ?meg kell becsülni minden szőlősgazda tevékenységét még akkor is, ha nem a legkiválóbb terméket tudja előállítani. Nem szabad megsérteni őket erős kritikával. Minden gazda a maga borát tartja a legjobbnak, amin nem szabad csodálkozni. Hatalmas munkája van benne, nap mint nap ezt kóstolja, ennek az ízvilágához szokott hozzá?.

Címkék: eladó, Fekete Béla, furmint, juhfark, Somló

← Újratöltött Bormarketing Bizottság Törések, kalandok, számvetések →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!