• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Feltöltődni élettel

2012-08-01 ● Kántor Endre

Aki jól fel szeretne töltődni élettel, annak irány Panyola. Ez a kis falu, mely az ország egyik legtávolabbi szegletében található egyedi adottságokkal bír. Kiváló gyümölcsei, vendégszerető lakói, a Szamos, az Öreg Túr és a Tisza közelsége unikálissá teszik.

Anno az életelixír nyomában Panyolára tévedtünk. Akkor azt írtam, hogy megleltük, és az sokkal több, mint a pálinka: mindaz, amit a táj, a falu és az helyiek adnak. Ez így igaz, de azért a főzdében csak azon munkálkodnak, hogy megalkossanak valami igazán felejthetetlent, összefőzve mindent, ami az elixírhez alapanyagként kell.

Így jött létre a Panyolai Eszencia, ez a különleges ital, melyből összesen kétezer palack készült el, és melyben sűrítve megtalálható mindaz, amit a tájra jellemző. Vettek egy hordónyi helyben aszalt szatmári szilvát, ezt pedig leöntötték kisüsti szilvapálinkával, mely természetesen ugyanabból a helyi zamatos szilvából készült. Addig öntötték, míg az aszalt szilva teljesen meg nem szívta magát. Aztán hagyták egy kicsit összeérni, majd megnyitottak a hordó alján egy kis csapot, és hagyták, hogy a szilva saját súlya préselje ki magából a ?lét?.

Az eredmény elképesztő, valami igazán különleges dolog, mely összesűrít mindent, ami helyi érték. Mintha Panyola kvinteszenciáját kortyolná az ember. Már illatra is igen intenzív fűszeres, szilvalekváros, gyümölcsösség árad belőle, szájban pedig robban: az aszalt szilva édes-kesernyés füstössége, fűszeresség, mellette a szilva friss gyümölcsössége. Ennél jobban talán nem is reprezentálhat egy palackba zárt ital egy vidéket. A pálinkafőzde Öreg Túrra néző hátsó teraszán kortyolgatni feledhetetlen élmény.

Négy évvel ezelőtt látszott, hogy elindult valami Panyolán, kicsit felpezsdült az élet. Ez a kezdeményezés szerencsére nem halt el, folytatódik. Az augusztus 3-4.-én zajló Panyolafeszt, VII. Határmenti Világzenei Fesztivál programja kimerítő, a zenétől a gasztronómián foglalkozik még iparművészettel, nyújt relaxációs és túrázási lehetőségeket. Feltöltődéshez tökéletes, szükségünk is van rá.

Címkék: égetett szesz, Elixír, kisüsti, pálinka, Panyola, Panyolai Eszencia, Szatmár, szatmári, szilva

← Lambrini Original Slightly Sparkling Perry Frittmann FPV Kékfrankos Válogatás 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!