FEST: finesse-elegance-style-terroir. Ezt a szót véstük fel a „Borászok és Borészek” pinot noir-al foglalkozó kurzusán a BLICC (balance-length-intensity-character-complexity) mellé. A Doszpod László válogatta panelt vakon kóstoltuk végig, főleg a „FEST-ői” pinókat keresve.
A pinot noir csendes partner a borozgatásban: a piac változóan fogadja, igazi hazája Burgundia magyar pénztárcával kvázi feltérképezhetetlen, ami kapható az lutri, a magyar pinók pedig a kedves-kadarkás egyszerűségektől egészen a túlextrahált barrique-szörnyekig terjednek. Nem nagyon tudunk mit kezdeni vele a maga helyén és nem is folyik igazi stíluskeresés, hanem mindenki megy a maga feje után (legalábbis nekem úgy tűnik). Ilyen bevezető után lássuk a borokat! (A teszten a 100 pontos rendszert használtuk.)
Bott Frigyes 2010
Krétás, kissé fülledt, meszes-ásvánzos, bőrös illat. Nagyon gyümölcsös korty hordós krémességgel, harsány, kissé éles savakkal. A közepes test, a légies, savanyúmeggyes lecsengés felismerhetővé teszi a fajtát, koránál idősebbnek tűnik. 84 pont.
Etyeki Kúria 2010
Zöld gyümölcsös illatok, valamint éretlen ribiszke. Fiatal-fejlődő bor, a korty közepe kissé üres. A hordóhasználat példás, a magasabb alkohol mellé viszont nem társul elegendő beltartalom. 78 pont
Günzer Tamás 2009 (nálam megosztott első hely)
Vadhús, bőr, mély fűszeresség, tabak és ibolya. Izgalmas, szép illat. Meleg karakterű pinó, kiegyensúlyozott és hosszú. Elegáns hordóhasználat, a korty is inkább animális-virágos, nem gyümölcsös. Szép bor. 88 pont
Etyeki Kúria 2009 (második helyezett)
Kiváló, elegáns illat: piros bogyósok, szilva és egy csipetnyi mineralitás. A korty fűszerei szépek, fiatalos, hűvös karakterű bor lendületes savakal, karcsú testtel és sok roppanós piros bogyós gyümölccsel. 87 pont
Etyeki Kúria 2008 (harmadik helyezett)
Érett bor platón. A piros bogyósok mellett már tercier palackérési jegyek is vannak, ázott avar és sok fűszer. A kortyban is érett meggy, fűszeresség, hosszú lecsengés és szép savszerkezet. 85 pont
Tiffán 2008
Szilva és szilvadzsem, zölddió. Kifejezett, intenzív hordóhasználat, pici föld és ásvány is van. Meleg karakterű, szilvás gyümölcsösséget mutat, teste nagyobb a kelleténél, tanninja is bőven van, pinónak kicsit vastag. 82 pont
Jekl 2008
Szamócadzsem, bakelit, konyak és szilva. Nagyon gyümölcsös, nagyon déli, nagyon meleg. A korty is tele van vörös gyümölcsökkel és szinte portóis jellegű lecsengéssel 82 pont
Bock 2007
Eklatáns feketetea illata van, a korty már kissé kiüresedett, sok krémesség, némi ázott föld és viszonylag rövid finis. 81 pont
Gál Síkhegy 2006 (nálam megosztott első hely)
Azonnal a lapra írtam: „Titi?” Halvány téglaszín, valamint olyan illatok, amit a borissza ember a pinot noir-hoz társít: eper és ibolya, meggy és finom ásványosság. Jó és érett alapanyag, fáradtságnak csak lelágyulófélben lévő savak számíthatnak. Finoman húsos, elegáns bor,ami bő órás szellőzés után vegetás-sós és minerális-fűszeres vonalba futott át. Szép bor, talán kissé túl a csúcsán, a finesz (már) nincs meg benne, de így is jó inni. 88 pont
Bock 2006
Csokoládé, pörkölt kávé, toast, animalitás és zellerszár. Határozott savak, sok szilvadzsem, sok hordós aroma. Lehetne hosszabb a lecsengés. 82 pont
Gál 2004
Gumis-bőrös illat, füst és pinós húsosság. A savak lelágyultak, a textúra krémes. A korty is rövidül már, som és borókabogyó édes-savanyú játéka. 84 pont
Jekl 2000
Toszkán édesfűszerek, meggylikőr az illatban. A korty száraz, dzsemes állagú vörösszilvával, túlérett és tanninos befejezéssel. 84 pont
Tiffán 2000
Nagyon animális és kávés illat fahéjjal és valamilyen foszforra emlékeztető háttérrel. Meleg, fűszeres íz sok kávéval és bőrrel, de még van sava, tartja magát. 85 pont
Pinóinkat az ezredfordulón talán még kevésbé kezeltük a helyén, mint manapság. A villányi kontingens vastagabb-vaskosabb-melegebb borokkal szerepelt. Kivétel talán Günzer Tamás, aki másodszorra is remek bort szűrt (talán két éve a Pannon TOP25-ön kiválóan szerepelt a 2008-as, hamar el is fogyott). Eger és Etyek egészen kiváló, az elegancia és stílus már megvan. Izgalmas kóstoló volt, van mit tanulnunk a fajtától és a fajtáról, mert az út maga a cél.