• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Forgalomban a magyar gluténmentes sör

2019-01-17 ● Kodela Mia

Hosszú hónapok termékfejlesztői munkája, egy különlegesen átalakított recept és rengeteg laboratóriumi vizsgálat áll a Pécsi Gluténmentes Lager sör mögött, amely az első olyan, itthon készülő sör, amelyet a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. 

pecsi-premium-lager-glutenmentes_1

Fokozatosan vezette be a piacra az elmúlt hónapokban saját gluténmentes sörét a Pécsi Sörfőzde. A cég, amelynek termékei komoly megújuláson mentek át a tavalyi évben, a Pécsi APA sört követően ismét, a hazai piacon úttörő lépésre szánta el magát.

A sörgyártáshoz használt árpa a leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyagok listáján szerepel, miközben egyre többet hallani arról, milyen sok embert érint a gluténérzékenység. A gluténérzékenyeknek eddig le kellett mondaniuk a legtöbb sörről is, hiszen annak legfontosabb alapanyaga az árpamaláta. Kapható ugyan néhány import gluténmentes sör a magyar piacon, ám azok ára igen magas, és rendkívül nehéz beszerezni őket. A lisztérzékenyek számára tehát remek hír, hogy újból élvezhetik a sörözés örömeit, hiszen egyre több helyen, a hagyományos sörökkel azonos áron érhető el a Pécsi Gluténmentes Lager.

pecsi-premium-lager-glutenmentes

Persze rögtön felmerül a kérdés: hogyan lehet egy sör, amihez rengeteg árpamaláta szükséges, gluténmentes? A Pécsi Sörfőzde sörmestere, Hanák Dávid a kérdésre meglepő választ adott: a sörfőzdében házon belül végzik el a sörlé gluténmentesítését. A sörmester elárulta, hogy majdnem egy év termékfejlesztési munka áll a Pécsi Gluténmentes Lager mögött, amelyhez épp olyan árpamaláta érkezik Pécsre, amilyet a hagyományos Pécsi Prémium Lager sörhöz is használnak, ám a gluténmentes verzió esetében egy speciális gluténmentesítési eljáráson megy keresztül a sörlé.

Tehát a sör nem tartalmaz semmilyen plusz összetevőt, de kevesebbet sem ? persze a glutént leszámítva ? mint a Pécsi Sörfőzde hagyományos termékei, amelyek vízből, árpamalátából, komlóból készülnek, sörélesztő hozzáadásával. A sörmestertől azt is megtudtuk, hogy 20-30 literes, kis hordós főzetek hosszú során keresztül kísérletezték ki az új terméket, amelyet egy független cég, csomagolási egységenként vizsgál be a piacra kerülés előtt, annak érdekében, hogy garantálni tudják: a glutén a megengedett határérték alatt van benne. A magyar és európai uniós jogszabályok szerint egyébként kilogrammonként 20 mg glutén megengedett egy, még gluténmentesnek tekinthető termékeben. A Pécsi Sörfőzde azonban biztosra ment, hiszen a Pécsi Gluténmentes Lager sör gluténtartalma 4 mg/kg alatt van.

A Pécsi Gluténmentes Lager sör 0,33 literes palackokban kerül a boltokba, azonban a sörfőzde a visszajelzések alapján kész egyéb kiszerelésben is piacra dobni az újdonságot.

Címkék: gluténmentes sör, pécsi sör, pécsi sörfőzde, sör

← Az amerikai sörforradalom egyik legnépszerűbb sörtípusa készül Pécsen Szentesen készült 2018-ban az Ország Söre →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!