• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Szentesen készült 2018-ban az Ország Söre

2019-01-25 ● Kodela Mia

Harmadszor tartották meg az Ország Söre nevű, szakmai kóstolóval egybekötött közönség szavazást, amelyen két kategóriában hirdettek győztest. Az india pale ale sörök között egy szentesi, a ?speciality? kategóriában pedig egy citromhéjjal készült savanyú sör győzött.

A Beerselection.hu sörszaküzlet és a Beerporn.hu sörmagazin 2018-ban harmadik alkalommal szervezte meg az Ország Söre szavazást. A verseny két kategóriája a kézműves sörfőzdék között legnépszerűbb india pale ale (IPA) és a sörfőzői kreativitásnak legnagyobb teret adó ?speciality? csoport lett, amely kategóriába a különleges, esetenként rendhagyó főzetek kerülhettek.

orszag-sore-2019-zsuri

A mezőny összeállításához a szervezők a magyarországi kézműves sörfőzdéket kérték fel: a hazai kisüzemek kategóriánként 1-1 sörüket jelölhették a versenyre. Összesen 33 sörfőzde vállalkozott a megmérettetésre, akik szakmai szavazatokkal is segítették az Ország Söre kiválasztását.

A közönségszavazásban több mint 1500 sörkedvelő vett részt, akik szavazataiból mindkét kategóriában összeállt a legjobbak listája. A ?speciality? sörök közül ? azok stílusbeli változatossága miatt ? tisztán a közönségszavazatok döntötték el a sorrendet. Ezek alapján a harmadik legnépszerűbb sörspecialitás a Reczer Ser T30 nevű Coffe Milk Stoutja lett, a második helyet a miskolci zip?s sörfőzde Habanero Never Dies nevű, chilis, new england sour pale ale söre szerezte meg, míg a legjobbnak a budapesti Fehér Nyúl Sörfőzde Rafa nevű, laktózzal és citromhéjjal készülő sour pale ale söre bizonyult.

A közönségszavazáson legjobb eredményt szerzett IPA-kat szerdán este, a Beerselection sörszaküzletben, vakkóstolón tartott bírálaton a szakmai zsűri (Reczer Gábor ? Reczer Ser, Lados Péter ? Yeast Side Sörfőzde, Kelemen Ottó ? OK Brewery, Pazinczar Péter ? TuffBuzz és Beer Week in Budapest) értékelte.

Harmadik helyezett lett a Mad Scientist Jam 72 IPA-ja, a második helyet a Horizont Sörök Gentle Bastard-ja szerezte meg. A zsűri egyhangú döntése szerint idén a legjobb IPA-nak választott tétel a szentesi Zentus Craft Beer, eredetileg a szegedi Cirmi Gasztrokocsma számára főzött, Tropical Kitty nevű IPA-ja lett.

orszag-sore-2019

A zsűri a kóstolást követően kiemelte, hogy a részt vevő sörfőzdék és a közönség szavazatai alapján a döntőig eljutott sörök egyaránt magas minőséget képviseltek, a sörökre adott pontszámok alapján szoros, de egyértelmű végeredmény született.

Az Ország Söre megmérettetésre legközelebb egy év múlva kerül sor, a szervezők ígérete szerint továbbra is igyekeznek a visszajelzések alapján tökéletesíteni a megmérettetés menetét, tovább emelve az Ország Söre díj presztízsét.

Címkék: india pale ale, IPA, kézműves sör, kisüzemi sör, ország söre, sör

← Forgalomban a magyar gluténmentes sör Közösségi sört is kóstolhatnak idén a Belvárosi Sörfesztiválon →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!