• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Frittmann lett az év borásza

2007-12-07 ● borravalo.hu

Mondhatjuk azt, hogy végre. Mert tényleg megérdemelte, mint egyébként a nevezett borászok közül mindenki – de ebből a régióból Frittmann János az első év borásza. A hendikepp ugye, kimondatlanúl is – meg nem is – ott volt, de a jó bor az jó bor, és ez ellen semmi sem véd. Gratulálunk!  

Ha te azt mondod az alföldön csak pancsolt bor van, mondok valamit hülye gyerek, ott van a Frittman – szól a már szállóigévé lett Belga dal, melyről mi is írtunk már. Két hete a Borakadémia rendezvényén, ahol a legtöbb szavazatot kapott öt borászt bemutatták, pedig személyesen ismételten meggyőződtünk róla, mennyire fényes csillag a nagy alföld egén a Frittmann pince, mely pörölyként zúzza szét a régióhoz kapcsolódó sztereotípiát. Persze mindenki susmogta, hogy így lesz ez biza idén, és lőn.

A jelölés során idén az öt legtöbb szavazatot kapott borász:

Frittmann János, Kunsági borvidék

Konyári János, Balatonboglári borvidék

Légli Ottó, Balatonboglári borvidék

dr. Lőrincz György, Egri borvidék

Szőllősi Mihály, Ászár-Neszmélyi borvidék

A díj persze nem egyszemélyes: a Frittmann névvel jelzett soltvadkerti borok családi vállalkozásban készülnek és a Frittmann testvérek mellett az egész család szerepet vállal. Egyébként meg generációkra visszamenőleg szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoznak és a két legifjabb fiú is borászatot tanul. Az 1987 óta működő családi vállalkozás birtokában 40 ha saját szőlőültetvény van, aminek túlnyomó része saját telepítés, és mintegy 70 ha környező termőterületről szerződéssel vesz át válogatottan jó minőségű szőlőt a termelőktől.

A vállalkozás borkészítési filozófiája a térségség elismertetése, és hát igen, jókora adag ellenérzés van a régióval szemben: egysíkú cucc az egész, ökológiai adottságai szerények, merő egy homok, a háttérben sötét alakok kotyvasztják a műbort ugyanazokban a tartályokban, melyekben azelőtt olajat szőkítettek.

Nem addig a?, mondják az alföldi borászok, hamisítás máshol is van, csak nincs ekkora híre, a talaj változatos: van, ahol egysíkú homok, de van, ahol a hegyekből lemosott legjobb anyag, a hegyek java, tejszíne borítja a pusztát mintegy, a hőösszeg meg pazar. Ilyesmiket mond Frittmann István is, a leg(el)ismertebb kunsági borász, aki minden kategóriában nívós és tiszta borokat komponál, Cabernet selection-ja pedig (nagyjából fele-fele arányban egybeszüretelt sauvignon és franc)meghökkentően magas színvonalú, teljesen tuti vörösbor.

A Borravaló stábja pedig örül, hogy ilyenek vannak és gratulál.

Dr. Nemtudomka/Kántorbandi

http://www.frittmann.hu/

Korábban:

Zene-bora VII: Legalizáld, gargalizáld!

Itt a tavasz, dagad a fesztivál

Címkék: Alföld, Frittmann, Soltvadtkert

← Amire az egész világ gerjed ilyenkor Fiatalon elhunyt az osztrákok csillaga →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!