• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Frittmann lett az év borásza

2007-12-07 ● borravalo.hu

Mondhatjuk azt, hogy végre. Mert tényleg megérdemelte, mint egyébként a nevezett borászok közül mindenki – de ebből a régióból Frittmann János az első év borásza. A hendikepp ugye, kimondatlanúl is – meg nem is – ott volt, de a jó bor az jó bor, és ez ellen semmi sem véd. Gratulálunk!  

Ha te azt mondod az alföldön csak pancsolt bor van, mondok valamit hülye gyerek, ott van a Frittman – szól a már szállóigévé lett Belga dal, melyről mi is írtunk már. Két hete a Borakadémia rendezvényén, ahol a legtöbb szavazatot kapott öt borászt bemutatták, pedig személyesen ismételten meggyőződtünk róla, mennyire fényes csillag a nagy alföld egén a Frittmann pince, mely pörölyként zúzza szét a régióhoz kapcsolódó sztereotípiát. Persze mindenki susmogta, hogy így lesz ez biza idén, és lőn.

A jelölés során idén az öt legtöbb szavazatot kapott borász:

Frittmann János, Kunsági borvidék

Konyári János, Balatonboglári borvidék

Légli Ottó, Balatonboglári borvidék

dr. Lőrincz György, Egri borvidék

Szőllősi Mihály, Ászár-Neszmélyi borvidék

A díj persze nem egyszemélyes: a Frittmann névvel jelzett soltvadkerti borok családi vállalkozásban készülnek és a Frittmann testvérek mellett az egész család szerepet vállal. Egyébként meg generációkra visszamenőleg szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoznak és a két legifjabb fiú is borászatot tanul. Az 1987 óta működő családi vállalkozás birtokában 40 ha saját szőlőültetvény van, aminek túlnyomó része saját telepítés, és mintegy 70 ha környező termőterületről szerződéssel vesz át válogatottan jó minőségű szőlőt a termelőktől.

A vállalkozás borkészítési filozófiája a térségség elismertetése, és hát igen, jókora adag ellenérzés van a régióval szemben: egysíkú cucc az egész, ökológiai adottságai szerények, merő egy homok, a háttérben sötét alakok kotyvasztják a műbort ugyanazokban a tartályokban, melyekben azelőtt olajat szőkítettek.

Nem addig a?, mondják az alföldi borászok, hamisítás máshol is van, csak nincs ekkora híre, a talaj változatos: van, ahol egysíkú homok, de van, ahol a hegyekből lemosott legjobb anyag, a hegyek java, tejszíne borítja a pusztát mintegy, a hőösszeg meg pazar. Ilyesmiket mond Frittmann István is, a leg(el)ismertebb kunsági borász, aki minden kategóriában nívós és tiszta borokat komponál, Cabernet selection-ja pedig (nagyjából fele-fele arányban egybeszüretelt sauvignon és franc)meghökkentően magas színvonalú, teljesen tuti vörösbor.

A Borravaló stábja pedig örül, hogy ilyenek vannak és gratulál.

Dr. Nemtudomka/Kántorbandi

http://www.frittmann.hu/

Korábban:

Zene-bora VII: Legalizáld, gargalizáld!

Itt a tavasz, dagad a fesztivál

Címkék: Alföld, Frittmann, Soltvadtkert

← Amire az egész világ gerjed ilyenkor Fiatalon elhunyt az osztrákok csillaga →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!