• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fura halas ordinarium

2011-08-02 ● borravalo.hu

Kínlódásom a Somló megismerését illetően Tokajra hatványozottan igaz: bonyolultabb és nagyobb terület, megdöbbentően változatos klimatikus és talajviszonyokkal. Aki egy mondatnál mélyebben kíváncsi az ügyre, olvasson a könyvtárnyi rendelkezésre álló irodalomból, én csak azt tudom fenntartani, amit már egyszer leírtam: le kellene térdelnünk, hogy Tokaj a mienk.

Örömmel írom le, hogy B. Kiss János nem csupán a jó fej és közvetlen borászok táborát gyarapítja, de azokét is, akik a megfelelő tisztelettel és alázattal viszonyulnak a helyzet iránt (?még a legelején tartok az útnak?). Az általa vezetett Breitenbach Pince területei nem a reflektorfényben találhatók (kivéve talán a Lapist): Alsó-gát, Göböly, Csadó, stb. dűlők nem biztos, hogy mindenkinek ismerősen hangzanak, viszont öreg tőkékről kerülnek a Breitenbach borok, a szőlő egy része pedig heroikus bakművelés alatt van. Három bort kaptam tüzetesebb vizsgálatra (jellemzően másod- és harmadtöltésű francia barriquehordókban érlelődtek), kaptak időt és levegőt bőven, a más- és harmadnapi visszakóstoláskor sem volt egyikkel sem probléma.

Breitenbach Ordinarium 2008 Alsógát-dűlő

(alc 14,5%, cukor 2,7g, sav: 5,7g, extrakt 33,5g ? 70% furmint 30% hárslevelű)

Az ordinárium írásos emlékeinkben az 1700-as évektől szerepel, mint az egyszerű, száraz tokaji megnevezése. Ennek alapján elvileg fajtabornak kellene lennie, de ez egy furmint-hárs házasítás. Átlagosnál mélyebb, zöldbe hajló citromszín, nem túl lusta anyag, de nem is igyekszik le a pohár falán. Illatában elsőre a mineralitás kifejezett némi petrolos háttérakkordokkal: nekem elég volt egy szippantás és máris szimpatikus a bor. Aztán jön a tokaji férfiasabb arca: szárított virágok, fenyőgyanta, A korty balanszált, mindenből egy picit több: vastagság, sav és alkohol is, pici maradékcukor adja alá a hátteret. Frankó mandulás kesernye indít és vált át gyógyszeres-meszes fanyarságba a lecsengésben. Hordótónusok, édesfűszerek, finom furmintos fajtajellegű körtésség is van. Szépen egészíti ki egymást a két fajta, a hárs kedvessége nélkül, a furmint tartása nélkül nem lenne ilyen jó (de szerencsére az ? a szerencsétlenség inkább csak az elkészült palackok száma: mindössze 978). A másnap kibontakozó hársas-medvecukros illat és a lecsengésben felerősödő gyógyfüves már-már mentás tónus a három közül a kedvencemmé tette. Nagyon jó vétel ennyiért (pl. Radovin 1600Ft én úgy tudtam 2000 Ft körül fut), ha a Slukk! rovatban futnánk, akkor 4,5 csillag lenne.

Breitenbach Halas 2008 Halas-dűlő

(alc 13,5%, cukor 7,3g, sav 6g, extrakt 29,8g ? 100% furmint)

Közép arany szín, illatában kézzel facsart kőcseppek, buja hársméz, kamilla, roppanós barack, karamell. Kifejezetten barátságos illat, ugyanakkor tiszteletet parancsoló. A kortyban a közel harmincas extrakt és a hét gramm körüli cukor is jelzi, hogy nem a könnyed ivóborok táborát erősíti. Vastag, markáns bor, mondhatni egy mosolygó szumós meccsen kívül, mert a cukor szépen fedi el a határozott savakat a lecsengésben, így egy krémes textúrájú, szánkat hosszan kitöltő gyümlcsösség ami leginkább jellemző rá. Azt hiszem olyan bor, amit az is tud élvezni, aki nem akarja nagyon hosszan keresgélni a rejtelmeit, viszont az igazi bormániásoknak is tartogat meglepetéseket.

Breitenbach Fura 2008 Göböly-dűlő

(alc 12,5%, cukor 6,5g, sav 6,2g, extrakt 26g ? 50% furmint 50% rajnai rizling)

Az egész kompozícióról a zöld szín jut eszembe: az illat száras köves, karakteres, benzines-zöldfűszeres, akár növényi jegyekre is asszociálhatunk. Valahogy Lenkey Géza boraira emlékeztet, csak a kifutása kissé rövidebb és a korty krémesebb, de az indítás azonos. Az ízben van egy kis fehér virág, pörkölésből adódó toast és kevés gyümölcs: szikár bor. A lecsengésben itt is feltűnik a kalmopyrines, köves kesernye. Ez igazából férfiassá, de nem keménnyé teszi a végét. A lecsengés nem túl hosszú, azért a jó közepest eléri.

Három bor, három stílus, egy borász. Remélem nem túl sommás az ítéletem, ha azt mondom, hogy a Halast bárkinek, az Ordinariumot inkább férfiembereknek (vagy terroirvadászoknak), a Furát pedig a kísérletezőknek, újat is befogadóknak ajánlom. Higgadt bölcsességre vall a piaci pozícionálás (polcár 1500-2500Ft), ugyanakkor ezt a fajta címkét én jól eltaláltnak gondolom, ami egy magasabb minőséget sejtet. Bár a Halas kétségtelenül az adu-ász, jómagam férfiember vagyok, az Ordinariumot ezért még egyszer megsüvegelem.

Címkék: 2008, Alsógát, B. Kiss János, Breitenbach, Fura, furmint, Göböly, Halas, hárslevelű, Ordinarium, Rajnai Rizling, Terroir, Tokaj

← Turján Tokaji Furmint 2009 Karádi-Berger Narancsi Furmint 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!