• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Fürtszerűség borszívóknak

2010-02-10 ● borravalo.hu

Néhány borocskát és figyelemreméltó falatot ajánlunk a méznyaló, hedonista ínyenc borszeretőknek, olyan palackokat és fogásokat, melyekbe mézkutató légi útjainkon végzett áldozatos munkánk során akadtunk az utóbbi egy-két hónapban.

Kékes

Van egy kevésbé felkapott étterem kis hazánkban, mely pedig a legjobbak közé tartozik, olyan kistücskös, a gyöngyösi Kékesről van szó. Egerből Pest felé kacskaringózván mindig útba ejtem szülőföldem emez invenciózus műhelyét, mely hosszú évek óta meghökkentően eredeti, innovatív és európai cuisine-t visz, nyáron grillterasszal, ízléses high tech belsőépítészettel, tündéri felszolgálókkal.

Egy gulyásszerű vargányás májgombóclevest, pirított vargányás salátát, melyben a gomba mellé libamáj-szeletkéket rendeltek értő kezek és kacsával tűzdelt jércét pusztítottam vargányás spagettivel, 6401 Ft-ért. ( Ez az egy nem tetszett: a madár száraz és kemény vót).

A vargánya az a magyar gombák közt, barátaim a borban, mint a ponty a halak közt: nemes, sajátos ízű, értékes fenomén, télleg, ponty vargányával. Olyan mahagóni-színű íze van, száraz szamorodni kéne mellé vagy konyak. Kósa László tulajdonos úrtól megtudakoltam, hogy a helyi vargányát tavasszal és ősszel szedik, az őszi komplexebb és finomabb, sokkolva hibernálják, így íze és textúrája is friss marad.

furtszeruseg1_470

Szamorodni old skool

Ha már a szamorodnit emlegettem, beleszaladtam egy klasszikus, szép old style változatba, melyet egy kis sátoraljaújhelyi műhelyben varázsol egy borász úr, dr. Bodnár Sándor, aki, nem véletlenül, a borvidék borásza vót 2008-ban.

Magam kedvelem a mára ritka madárrá vált száraz szamorodni klasszikus ízeit, pláne, ha ilyen mazsolás-fügés-sherrys felhangok kísérte, félórás lecsengésű, tiszta megfogalmazásban találkozom vele, mint a 2003-as változatban.

furtszeruseg2_470

Aszúsor

Aszúilag a Hudácskó 2003-as fahéjas-szilvás, elegáns eszenciáját, Szepsy 2005-ös intenzív, gyümölcsös, kiegyensúlyozott, primer aromákat csillantó hatputtonyosát, a Pannon Tokaj óarany, mazsolás, animális-szalmás-istállós, kerek 2002-es ötputtonyosát, a Hétszőlő avaros-őszies, karcsú szerkezetű, egyenes ívű, elegáns 2001-es ötputtonyosát és az Oremus ásványos-petrolos jegyeket barackos-papayás benyomásokkal keverő 2003-as ötputtonyosát ajánlom a szomjazó olvasó méznyalóknak ama aszúk közül, melyeket a közelmúltban volt szerencsém csócsálhatni.

Kőtenger

Van egy régi barátunk, kellemes borember, Orbán Gergőnek hívják, legutóbb a Béresék belkerét intézte ügyesen, de tőkéstársra akadván elindult az úton, melyre lelke mélyén tkp. minden borral kocódó ember vágyik, azaz borászkodni kezdett.

Mármost akármilyen jó barát, nem írnánk róla, ha nem vóna említésre méltó a most debütáló Kőtenger Chardonnay 2009 c. bora, de az. Frappáns újvilágis megjelenésű, kerek, tiszta, afféle ?édes? karakterű, fajtajelleges száraz borral mutatkozik be a kis balatonrendesi pince, a bort jó szívvel ajánljuk a chardonnay-t kedvelőknek és hölgyeknek, csak így tovább, várjuk a következő tételeket.

furtszeruseg3_470

Terra Galos

Megemlítenénk még, hogy intenzív, széles, meglepően meleg vörösök tengerén hajókázhattunk a közelmúltban, igazából még a tavalyi év végén, csak ellustálkodtuk időben megénekelni. Kiegyensúlyozottabb és hangyaszerűbb karakternek kéne lenni, többek közt, meg nagyfarkú milliomosnak, meg szépnek, meg máshol, lenn délen, satöbbi.

Na de, nedves taplóm, vagyis kedves naplóm, összejöttünk a Winebarban írók, firkászok és egyéb borszívók (mint Fater, Márton László, Kőrizs Imre, ifj. Kamocsay Ákos, Vagesz, azaz Vágvölgyi B. András, a B. a.m. borbuzi) Achs-ék borait kóstolni. Mi több, ifjabb Achs a kóstolásunk függvényében kevert küvét alant, míg mi a galérián csámcsogtuk a Terra Galos borait.

Melyek nem csoda, hogy meglepően melegek és szélesek, merthogy leginkább a gols-i pincészet kéthelyi, azaz dél-balatoni birtokán fakadnak. Az Achs család pincészete nagyon európai és profi műhely, kiváló boraik 1100-1700 Ft között érhetők el a remekül borászkodó CBA polcain.

furtszeruseg4_470

Az egyre vidámabb kóstolón végül is az egyre beszédesebb fókuszcsoport voksai nyomán kialakult egy főbor, 45 % zweigelt, 37 % cabfranc és 18 % kékfrankos elegye. Az elképesztően jó, gyümölcsös, nagyon halk-elegáns hordóhátterű, vörösbor-édes és csípős borokat jó szívvel ajánljuk minden kedves borszívónak.

Címkék: Achs, aszú, bodnár, chardonnay, étterem, Hétszőlő, hudácskó, kékes, kőtenger, orbán, oremus, Pannon Tokaj, szamorodni, Szepsy, terra galos, vargánya, winebar

← Champagne egy szál Jaguárból Bock Villányi Rosé Cuvée 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!