• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

G-pont@grófbuttler.húú 2007

2011-01-26 ● Kántor Endre

Félédes kadarka prémium kategóriában? Pikáns, arra a dologra utaló névvel? Kénytelen voltam megkóstolni, bár nem teljesen éreztem úgy, hogy én vagyok a célközönség.

Ennek a bornak tényleg ez a neve, derült ki a Kogart ház penthousában tartott bemutatón. A címadás tán nem a legszerencsésebb volt, gondoltam elsőre, aztán szépen kikerekedett a történet, ahogy a pohárban lévő bor is. Ki van találva mindkettő. De ne szaladjunk előre.

Kovács Anti, a Kogart ház örökös sommelier-je elmondta: a Gróf Buttler Nagy Eged-hegyi kadarka ültetvényéről származik a bor, amely engedett 2007 sanyargató forróságának, mikor is gyakorlatilag létrejött egy brutál maradékcukros kadarka aszú a magyar grand crun. A kiváló minőségű vörösborok kategóriájában néhány esztendeje még elképzelhetetlen volt, hogy egy borászat félédes vörösborral lépjen a nyilvánosság elé, tette hozzá.

Ennek az eredménye ez a bor, amely illatra és kortyra ugyanolyan jól van kitalálva, mint designban és sztoriban. Vakon meg nem mondtam volna, hogy kadarka, illatában-ízében rengeteg érett pirosbogyós, cseresznyebefőtt és meggy, némi diszkrét dohány. A korty kerek, tannin van bőven, de nem tapad, a sav megtámasztja a cukrot. Kerek történet. Ne tessék semmi extrára számítani, nem arról szól a dolog. A tüllbe öltöztetett, diszkrét rózsaszín címkés bor valójában igazi csajozós bor, Valentin napi, nem éppen bujtatott utalás az asztalunknál ülő hölgynek. Némileg kifinomultabb módja a dolognak, mint elé tolni a lakáskulcsot, vagy azt kérdezni: ?feljön egy kávéra hozzám?? Pontosan ezt adja vissza a mikrosite-on található kreatív is.

A különleges alkalmakra szánt borból mindössze pár száz palack született, azonnal elérhető a Kogart étteremben. Nálam ez a bor 3.5 csillag, ennek egy része a jól kitalált design, PR és külcsín, levon azonban az összképből az ára, ami masszív 15 ezer forint.

Címkék: 3.5 csillag, Bukolyi, Buttler, félédes, g-pont, gróf buttler, kadarka, kogart, kovács antal, nagy-eged

← Az élet elviselhető könnyűsége Foss Marai Grillaia Moscato Reale (Passito Petillante) Puglia 2008 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!