Az egyik „legfrissebb” formájú 2003-as amivel mostanában találkoztam. Színében nyoma sincs idősödésnek, kissé fakult rubin mindenféle barnás vagy narancsos játék nélkül.
Forgatva a poharat édesfűszerek kavalkádja (ánizs!), szilva és szamócadzsem, hűvös minerális jegyek (a Pajados dűlő termése) , majd karácsonyi fahéjas édesség… szóval komplex, izgalmas, szálazni való.
A hordó is ott van némi rumpuncs-vanília formájában, de annyira hátul, hogy a negyedik korty után figyel csak fel rá az ember. Ízében fekete bogyósok, borsos-sós, majd megint édes jegyek, hozza az illat által ígért izgalmakat. Hatalmas savak tartják még mindig – lecsengésében a tannin simogat (érett – nem érdes, inkább édeskés).
7500 Ft környékén lehet manapság hozzájutni. Négy és fél csillagra teszem három szempont miatt: 1. A bor fiatalos és a savszerkezet további szép jövőt jósol (végre valami, ami nem hasalt el zeneszóval hét év alatt), 2. 2003 – érett syrah (igyekezzünk a 2007-eseket is figyelni!) 3. Nagyon tetszik!