• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Gondolatok a mustráról

2012-05-15 ● Kántor Endre

Felnőtt a Pannon Bormustra, mindenki kezdi komolyan venni. Közben, ?A? borblogger szerint vörösökben cudar a helyzet, fehérekben vannak gyöngyszemek, aszúkban pedig mienk a főszerep, csak keveset neveztek.

Érdekes látni, ahogy a Pannon Bormustra felnőtté válik. Ahogy mindenki kezdi komolyan venni, ahogy odafigyelnek rá. Kérdés, mi kellett ehhez a hazai borászok hozzáállása, a szervezésben történt változások, a külföldi szakértők bevonása, vagy a hatékonyabb PR-gépezet? Esetleg ezek kombinációja.

Az mindenesetre bejött, amit Alder Yarrowról korábban írtam: már meg is született az első poszt a Vinography-n. A legjobb dolog egy borversenyen az, hogy rövid idő alatt rengeteget meg lehet tanulni egy ország borairól, írja Yarrow, akinek tetszett a szervezés. Az egész eseményre úgy gondolt, mint élete egyik legkellemesebb borzsűrizésére. Eddig a szép szavak. Ezek után a keserűbb valóság: a világ egyik legbefolyásosabb, és a jancisrobinson.com-ra is dolgozó borértője szerint a vörösborkészítés helyzete hazánkban elég cudar állapotokat tükröz. Míg van pár elegáns, visszafogott, tiszta és kifejező vöröset készítő borász, a kóstolt vörösborok legtöbbje jelentősen túlérett, túlhordózótt, túlextrahált, kevés savval rendelkező, és nem csupán alkalmanként mikrobiológiailag hibás volt. Itt még elég sokat kell tenni az ügy érdekében, írja Yarrow.

Fehérek esetében is talált túlzottan fás borokat, itt azonban felragyogott néhány gyöngyszem, főként a száraz furmintok és hárslevelűk között és a juhfark esetében. (?Pronounced „youfahrk” with an amusingly soft ?r? in there? ? írja). A fehéreknél általában a magas alkoholszint is zavaró volt, de a jó savakkal rendelkező és diszkréten hordóérlelt boroknál izgalmas, frissítő, sőt felvillanyozó tételek is előkerültek.

Az aszúk esetében Alder Yarrow szerint nem volt meglepetés, hogy hagyatékunknak megfelelően csúcsborok kerültek a zsűri elé. Az egyetlen hiányosságot itt a nevezett tételek mennyiségében vélte felfedezni: jobb lett volna többet látni.

A versenyről szóló elmélkedésünket holnap folytatjuk, addig is az eredményeket itt lehet megtekinteni.

Címkék: Alder Yarrow, borverseny, Pannon Bormustra, pannonhalma, verseny, Vinography

← Hollande a francia borért? Gondolatok a mustráról II. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!