• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ha február, akkor furmint!

2018-01-11 ● Kodela Mia

Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!

furmint_februar_logo_lila

Idén februárban kilencedik alkalommal tölti meg a borospoharakat a furmint a Furmint Február alkalmából. Ez volt az első olyan kezdeményezés itthon, ami egyetlen szőlőfajtát állított reflektorfénybe, ráadásul egyből egy egész hónapot szentelve neki. Tavaly óta február 1-jén ünnepeljük a Nemzetközi Furmint Napot is, idén pedig pont ezen a napon rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolóját a városligeti Vajdahunyad várában.

A Furmint Február Nagy Kóstolón várhatóan közel 100 kiállító legalább 150 prémium borát ízlelhetik meg a látogatók. A kínált borok között egészen biztosan találunk majd pezsgőket is, és az édes borok, aszúk szerelmesei sem fognak csalódni. A legtöbb kiállító ezúttal is a legnagyobb hagyományokkal bíró Tokaji borvidékről érkezik majd, de köszönhetően az elmúlt évtized furminttelepítéseinek egyre több új borvidék csatlakozik a furmint táborához. Az ugyancsak tradicionálisnak számító Somló mellett az Egri borvidék, a Balaton északi és déli partja és a Pécsi borvidék, valamint határon túli pincék furmintjait is megkóstolhatjuk.

furmint_februar_kostolo3

A különleges helyszín korlátozott befogadóképessége miatt érdemes a jegyeket előre megvásárolni, így február 1-jén egy délután alatt átfogó képet szerezhet az ember a fajtáról, és körbeutazhatja a Kárpát-medence legjobb borvidékeit egyetlen pohár segítségével.

Furmint Február Nagy Kóstoló
Időpont: 2018. február 1., csütörtök 16:00-21:00
Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, Városliget, Vajdahunyad vára)
Elővételes jegyvásárlás: 9.900 Ft, https://tixa.hu/9-furmint-februar-nagy-kostolo

A kiállítói lista január elején (a februári kóstolóra ez még bővülni fog):
A Préselők, Erdőbénye
Angyal Borászat, Rátka
Árvay János Családi Pincészete, Rátka
Áts Családi Pincészet, Tokaj
Babits Pincészet, Tolcsva
Balassa István, Tokaj
Bardon, Erdőbénye
Barkland Pincészet, Miskolc
Barnabás Kézműves Pince, Somló
Barta Pince, Mád
Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
Bihari Borászat, Mád
Bíró Borászat, Mád
Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud
Bott Frigyes, Muzsla
Bott Pince, Bodrogkisfalud
Czemiczki Pincészet, Tolcsva
Csite Családi Birtok, Erdőbénye
Demetervin, Mád
Dénes Hegybirtok, Ság-hegy
Dereszla Pincészet, Bodrogkeresztúr
Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor
Dobogó Pincészet, Tokaj
Dorogi Testvérek Pincészete, Tarcal
Erzsébet Pince, Tokaj
Espák Pince, Hercegkút
Ferdinánd Pincészet, Mád
Füleky Pincészet, Bodrogkeresztúr
Garamvári Szőlőbirtok, Balatonlelle
Gilvesy Pincészet, Szent György-hegy
Gizella Pince, Tokaj
Grand Tokaj, Tolcsva
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal
H2 Pince, Nagyréde
Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet, Bodrogkisfalud
Hímesudvar, Tokaj
Holdvölgy, Mád
Hollókői Pincészet
Homoky Családi Pincészet, Tállya
Kardos Szőlőbirtok, Mád
Katona Borház, Balatonboglár
Kikelet Pince, Tarcal
Királyudvar, Tarcal
Kolonics Károly Családi Pincészete, Somló
Kovács Nimród Winery, Eger
Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
Majoros Birtok, Tarcal
Montium, Szerencs
Myrtus Pince, Tarcal
Obzidián Bormanufaktúra, Hercegkút
Orsolyák Attila, Tokaj
Pálffy Pince, Köveskál
Patricius Borház, Tokaj
Paulay Borház, Tokaj
Péter Pince
Petrányi Pince, Csopak
Royal Tokaji, Mád
Rózsa Pince
RWZ, Mád
Sanzon, Erdőbénye
Sauska Tokaj, Tokaj
Serpens Pince, Sárospatak
Skrabski Pincészet, Balatonudvari
Spiegelberg Kézműves Borpince, Somló
Szabó Zoltán, Hosszúhetény
Szalóczi Pince
Szarka Pince, Mád
Szent Donát, Csopak
Szent Tamás Szőlőbirtok, Mád
Szignárovits-Makai Pince ,Gyöngyöspata
Szóló, Tállya
Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
Tokaj Pendits, Abaújszántó
Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj
Tokajicum Borház, Tarcal
Tomcsányi Családi Birtok, Somló
TR Művek, Tállya
Vincze Tamás, Sárospatak
Zombory Pince, Rátka
Zsadányi Pincészet, Tállya

(Fotók: Furmint Photo)

Címkék: Balaton, borkóstoló, furmint, furmint február, rendzvény, Somló, Tokaj

← Zsadányi aszú sütőtökös sajttortával Rózsaszínű tabukat dönteni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!