• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Rózsaszínű tabukat dönteni

2018-04-25 ● Kodela Mia

Van pár olyan alapvetés a borokkal kapcsolatban, ami széles körben elterjedt. Talán a legismertebb ezek közül az, hogy rozéból mindig az aktuális évjáratot érdemes inni. De vajon tényleg így van ez?

A szüret végén már sokan kíváncsiak az új évjárat boraira, így a novemberi Márton-nap szép lassan az ebben az időben megjelenő újborok ünnepe lett. Az ekkor piacra kerülő borok frissek, ropogósak, könnyedek, jólesik a közelgő tél előtt pár pillanatig még a nyár ízeit élvezni.

Az elmúlt pár évben azonban egyre inkább előtérbe kerülnek olyan pincék, ahol a rozét kiemelt figyelemmel kezelik. Ennek is vannak persze gyökerei, hiszen például a provence-i rozék többsége egészen más stílust képvisel, mint az itthon megszokottaké. Ezek a borok sokszor hordós érlelést is kapnak, azaz szakítanak a kizárólag reduktív eljárással, és bevett gyakorlat a seprőn tartás is, ami pedig komolyabb beltartalmat és krémességet eredményez.

Ezeket a borkészítési módszereket követi a Mátrai borvidéken dolgozó Nagygombos Borászat is. A birtok alapjait még idősebb Gál Tibor rakta le, az ő kísérletező kedvének köszönhetően telepítettek egy francia fajtát, a gamay noirt is a birtokra. A pince alapvetően a rozékra helyezi a hangsúlyt, minőségben is magasra téve a lécet.

nagygombos_Furmint_Photo_03

?Odafigyelünk a szőlőre, hiszen a rozéknál ugyanúgy igaz, hogy csak a legjobb alapanyagból készülhet jó bor. A szüret után nem siettetjük a borászati folyamatokat, időt hagyunk a bornak. Ezzel például a felhasznált derítőszer mennyiségét is minimalizálni tudjuk, hiszen idővel a bor magától is letisztul. Emiatt a mi rozéink általában csak a szüretet követő tavasszal kerülnek forgalomba? ? meséli a mátrai birtok borásza, Takács-Barta Anna.

?A részben hordós érlelésű gamay noir rozénk például többéves korában is élményt nyújt, van olyan éttermi partnerünk, aki most is a 2015-ös évjárattal dolgozik, annyira szereti. Általában tapasztalható egy kis idegenkedés az évjáratos rozékkal kapcsolatban, ezért úgy gondoltuk, hogy idén a Rosalia és a Gourmet fesztiválon is lehetőséget adunk, hogy három évjáratból is megkóstolhassák a borunkat.?

Aki kíváncsi, hogy milyen egymás mellett három évjáratból ugyanazt a rozét kóstolni, annak érdemes ellátogatni a két rendezvényre. A rozékat a középpontba állító, nyárköszöntő Rosalia idén május 11. és 13. között várja a vendégeket a Városligetben, míg a hazai gasztronómia seregszemléjét, az OTP Bank Gourmet Fesztivált rá egy hétre, május 17. és 20. között rendezik a Millenárison.

Címkék: Gourmet Fesztivál, Mátra, nagygombos, Nagygombos Borászat, rosalia fesztivál, Rozé

← Ha február, akkor furmint! Megújultak a Gere borok →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!