• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hárslevelű sor 2013-ból

2016-05-24 ● Kodela Mia

Pár nappal vagyunk az idei HÉJ előtt, és Furmintfan kolléga a Borrajongótól idén is elénk tett egy igen impozáns, 25 tételes hárslevelű sort.

Elsőre nem gondoltam, hogy valaha is a végére érünk, de aztán szép fegyelmezetten lekóstoltuk őket, vakon. Ahogy lenni szokott ilyenkor, voltak pozitív és negatív meglepetések, viszont összességében elég kiegyensúlyozott sor volt, bár alapvetően mind többet vártunk az évjárattól. Mintha túl sok lett volna a ?már oxidált?, ?már kezd öregedni? tétel, kevés az igazán kiugró és emlékezetes, leginkább a középmezőny volt most erős. (Kár, hogy a Balassa Betsek Andezit Magnum 2013-at versenyen kívül kóstoltuk, lehet hogy a végén az első helyen kötött volna ki.)

IMG_6692

Az első öt helyezett az összesített szavazatok alapján:

1) Gizella Pince, Szent Tamás Hárslevelű 2013

Trópusi gyümölcsök, mangó, édesfűszer, zöldtea, mályvacukor, fehérhúsú gyümölcsök, ásványosság, citrus, kis kámfor. Élénk, jó savszerkezetű tétel, egyensúlyos és kellően komplex. Kicsit a fás jegyek előtérben vannak, de szép a hordóhasználat (is). Igazán tetszett.

2) Bott Pincészet, Határi Hárslevelű 2013

Alma, mályvacukor, citrusok, feketetea, sós-ásványosság, gyógynövények, édesfűszerek. Érett gyümölcsök, szép savszerkezet, kedves aromák jellemzik. Komplex, hosszú lecsengéssel, jó egyensúllyal, egyenes szerkezettel.

3) Gróf Degenfeld Pincészet, Terézia Hárslevelű 2013

Kis fülledtséggel nyit, szellőzés után inkább neutrális marad, visszafogott mind illatban, mind ízben. Édesfűszer, érett citrusok, gyógynövények, ásványosság, alma. Élénk savak, közepes test, jó egyensúly. Elegáns, szép lecsengéssel.

4) Bardon Pincészet, Lapis Hárslevelű 2013

Élénk, jó ivású bor, citrusok, fehértea, kis só, ásványosság, barack. Üde és kedves aromák, kis édességgel, szép hordóhasználattal, jó egyensúllyal.

5) Demeter Zoltán, Szerelmi Hárslevelű 2013

Mézes-teás-citrusos illat, alma, barack, ásványosság, kis kesernye a korty végén. Egy kicsivel több savval én még megbirkóztam volna, de nem igazán tudok belekötni. Jó a szerkezete, tiszta, lendületes, az a kis cseresség sem zavaró benne, inkább alátámasztja.

Utána a Balassa Betsek Kvarc és a Tokaj Nobilis döntetlenek, majd a Somlói Apátsági Pince, és Bott Frigyes következtek.

IMG_6690

Az én kedvenceim nagyjából csak a sorrendben térnek el, nálam így alakult az első öt:

1) Bott Pincészet, Határi Hárslevelű 2013

2) Gróf Degenfeld Pincészet, Terézia Hárslevelű 2013

3) Gizella Pince, Szent Tamás Hárslevelű 2013

4) Balassa Pincészet, Betsek Kvarc Hárslevelű 2013

Fülledten nyit, de kiszellőzik, utána fehérbors, fűszeresség, fehérhúsú és csonthéjas gyümölcsök, ásványosság, gyógynövények, kis só. Komplex, mégis inkább neutrális, nincs benne kiugró intenzitás, ami nekem tetszik. Lehet érezni, hogy magasabb itt az alkohol, a test és a szerkezet viszont bírja, ahogyan a hordót is.

5) Bodrog Borműhely, Lapis Hárslevelű 2013

Úgy látszik, a Lapis dűlő jól szerepelt. Sok gyümölcs, szőlőlé, alma, édesfűszer, sós-ásványosság. Nem a legösszetettebb tétel, de egyenes, jó egyensúllyal, szerethető bor.

A kóstoló apropója ugye a május 26-i Hárslevelűk Éjszakája volt, ott folytatjuk, a borokért köszönet!

Címkék: Bardon, Bott Pincészet, Degenfeld, Demeter Zoltán, Gizella Pince, hárslevelű

← Kopar magnum vertikális Négy burgundi pinot noir és egy kakukktojás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!