• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kopar magnum vertikális

2016-05-09 ● Kodela Mia

Április közepén jelent meg a Kopar Cuvée legújabb, 2012-es évjárata, ami jó alkalom volt arra is, hogy az előző (és az első) évjáratokból vertikális kóstolót rendezzen a pincészet.

Az egyik legismertebb hazai bormárka egy villányi vörös házasítás, amely alapját a cabernet franc adja, kiegészülve merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákkal. Gere Attila Pincészetéből április 15-én indultak meg a faládák szerte az országba a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek felé. Ebből az apropóból szervezett a pincészet egy egy napos sajtóutat, amelynek fő attrakciója a Kopar magnumok vertikális kóstolója volt.

IMG_6306

Kopár magnum 1997

Az első Kopár évjárat. Téglás szín, animális illat.  Lekváros gyümölcsök, csipkebogyó, meggybefőtt, feketecseresznye, csokoládé, likőrösség, földes-poros aromák, animalitás, bőr, égetett cukor, érett fás-édesfűszeres jegyek. Nyilván érezni rajta a korát, de semmi hiba nincs benne. Viszonylag hamar átmegy főtt vegetális jegyekbe, és gyorsan hanyatlani kezd a pohárban, de ezen nincs mit csodálkozni.

Kopár magnum 2002

Szép gyümölcsösség, vanília, szederdzsem, aszalt gyümölcsök, animalitás, pörkölt magvak, csokoládé, feketetea, medvecukor, szép belesimult fás jegyek. Kerek és sűrű, szép érettséget mutató bor, minden túlzás nélkül. Komplex és koncentrált, hosszú lecsengéssel. Érett tanninok, kis édesség, nekem a mostani sor legszebbje volt.

Kopár magnum 2004

Fanyarabb, fűszeres illattal nyit. Ízben meggy, erdei gyümölcsök, dzsemesség, animalitás, medvecukor, fémesség, édesfűszerek. A tannin érett, több is, mint az előzőnél, az első töltésű hordóktól intenzív fás jegyeket kapott, ízben pedig ez a leginkább cabernet sauvignon-os, némi fűszerpaprikával mutatva ezt.

Kopar magnum 2006

Animális, meleg illat. Ízben kifejezett fémesség, sok aszalt és lekváros gyümölcs, édesfűszerek, kávé, gyógynövény, likőrösség, kis kesernye a lecsengésben. Gazdag és érett, kerek tannin, a franc hangsúlyosság szép tartást ad a szerkezetnek, hosszú lecsengés, komplex, elegáns és koncentrált.

IMG_6310

Kopar magnum 2007

Likőrös, meggybefőttes illat és íz, sok édesfűszer, vanília, bőr, édesgyökér, pörkölt kávés jegyek, cappuccino. Édes tónusú bor (3,1 g/l maradékcukor), gazdag, érett tanninokkal, kicsit kilógó alkohollal. Sima és nagy testű bor, közepes savval. Kellő komplexitás és gazdag ízek jellemzik, talán több lendülettel még jobban tetszett volna.

A most megjelent évjárat, a 2012-es zárta a sort. ?2012 az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Az erjesztésre acéltartályban és fakádban került sor, majd 16 hónapon át új barrique hordóban és használt ászok hordóban érlelődött a bor? ? mondta el Gere Andrea.

Kopar magnum 2012

Fülledt, gumis illat, sokat kell szellőztetni. Utána szeder, meggy, édesfűszer, vanília, gránátalmaszirup, áfonya, cappuccino, kis ánizsosság. Koncentrált, viszont még fiatal, így némileg nyers a tannin, viszont a kellően lendületesek a savai. Biztosan meghálálja azt a pár évet, amíg eltesszük.

Címkék: Gere, Gere Attila Pincészete, Kopár, Villány

← ?Hundert Prozent Balaton, schöne Panorama? Hárslevelű sor 2013-ból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!