• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Hárslevelű sor 2013-ból

2016-05-24 ● Kodela Mia

Pár nappal vagyunk az idei HÉJ előtt, és Furmintfan kolléga a Borrajongótól idén is elénk tett egy igen impozáns, 25 tételes hárslevelű sort.

Elsőre nem gondoltam, hogy valaha is a végére érünk, de aztán szép fegyelmezetten lekóstoltuk őket, vakon. Ahogy lenni szokott ilyenkor, voltak pozitív és negatív meglepetések, viszont összességében elég kiegyensúlyozott sor volt, bár alapvetően mind többet vártunk az évjárattól. Mintha túl sok lett volna a ?már oxidált?, ?már kezd öregedni? tétel, kevés az igazán kiugró és emlékezetes, leginkább a középmezőny volt most erős. (Kár, hogy a Balassa Betsek Andezit Magnum 2013-at versenyen kívül kóstoltuk, lehet hogy a végén az első helyen kötött volna ki.)

IMG_6692

Az első öt helyezett az összesített szavazatok alapján:

1) Gizella Pince, Szent Tamás Hárslevelű 2013

Trópusi gyümölcsök, mangó, édesfűszer, zöldtea, mályvacukor, fehérhúsú gyümölcsök, ásványosság, citrus, kis kámfor. Élénk, jó savszerkezetű tétel, egyensúlyos és kellően komplex. Kicsit a fás jegyek előtérben vannak, de szép a hordóhasználat (is). Igazán tetszett.

2) Bott Pincészet, Határi Hárslevelű 2013

Alma, mályvacukor, citrusok, feketetea, sós-ásványosság, gyógynövények, édesfűszerek. Érett gyümölcsök, szép savszerkezet, kedves aromák jellemzik. Komplex, hosszú lecsengéssel, jó egyensúllyal, egyenes szerkezettel.

3) Gróf Degenfeld Pincészet, Terézia Hárslevelű 2013

Kis fülledtséggel nyit, szellőzés után inkább neutrális marad, visszafogott mind illatban, mind ízben. Édesfűszer, érett citrusok, gyógynövények, ásványosság, alma. Élénk savak, közepes test, jó egyensúly. Elegáns, szép lecsengéssel.

4) Bardon Pincészet, Lapis Hárslevelű 2013

Élénk, jó ivású bor, citrusok, fehértea, kis só, ásványosság, barack. Üde és kedves aromák, kis édességgel, szép hordóhasználattal, jó egyensúllyal.

5) Demeter Zoltán, Szerelmi Hárslevelű 2013

Mézes-teás-citrusos illat, alma, barack, ásványosság, kis kesernye a korty végén. Egy kicsivel több savval én még megbirkóztam volna, de nem igazán tudok belekötni. Jó a szerkezete, tiszta, lendületes, az a kis cseresség sem zavaró benne, inkább alátámasztja.

Utána a Balassa Betsek Kvarc és a Tokaj Nobilis döntetlenek, majd a Somlói Apátsági Pince, és Bott Frigyes következtek.

IMG_6690

Az én kedvenceim nagyjából csak a sorrendben térnek el, nálam így alakult az első öt:

1) Bott Pincészet, Határi Hárslevelű 2013

2) Gróf Degenfeld Pincészet, Terézia Hárslevelű 2013

3) Gizella Pince, Szent Tamás Hárslevelű 2013

4) Balassa Pincészet, Betsek Kvarc Hárslevelű 2013

Fülledten nyit, de kiszellőzik, utána fehérbors, fűszeresség, fehérhúsú és csonthéjas gyümölcsök, ásványosság, gyógynövények, kis só. Komplex, mégis inkább neutrális, nincs benne kiugró intenzitás, ami nekem tetszik. Lehet érezni, hogy magasabb itt az alkohol, a test és a szerkezet viszont bírja, ahogyan a hordót is.

5) Bodrog Borműhely, Lapis Hárslevelű 2013

Úgy látszik, a Lapis dűlő jól szerepelt. Sok gyümölcs, szőlőlé, alma, édesfűszer, sós-ásványosság. Nem a legösszetettebb tétel, de egyenes, jó egyensúllyal, szerethető bor.

A kóstoló apropója ugye a május 26-i Hárslevelűk Éjszakája volt, ott folytatjuk, a borokért köszönet!

Címkék: Bardon, Bott Pincészet, Degenfeld, Demeter Zoltán, Gizella Pince, hárslevelű

← Kopar magnum vertikális Négy burgundi pinot noir és egy kakukktojás →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!