• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hatékony a rák ellen a bor

2010-02-18 ● Kántor Endre

Számos tanulmány bebizonyította már, hogy a bornak szerepe lehet a rák megelőzésében, most tudósok egy újabb elmélettel álltak elő a borok rák-ellenes tulajdonságaival kapcsolatban. A kutatások új terápiás módszerekhez vezethetnek.

Ha végigpörgetjük ilyen témájú posztjainkat, azt láthatjuk, hogy rengeteg anyag jelent meg arról, hogy milyen hatékony ? vagy akár káros is ? lehet az alkohol a rák ellen. Míg egyes kutatások azt bizonyították be, hogy az olyan antioxidánsok, mint pl. a rezveratrol igen hatékonyak, addig más esetekben az derült ki, hogy bizonyos rákokra kimondottan burjánzó hatása van az alkoholnak, főleg a túlzott fogyasztás esetén.

Mi tehát a valóság? Hol a határ? Milyen folyamatok történnek pontosan? Nos, pont ilyen kérdésekre próbálnak választ kapni a tudósok, amikor például azt kutatják, hogy milyen kémiai stresszoldó hatása van az antioxidánsoknak.

A legutóbbi kutatás azonban igen meggyőző eredményekkel rukkolt elő. A TED konferencián előadó William Li, az Angiogenesis Foundation elnöke szerint a borokban lévő egyes anyagok, pl. a rezveratrol is antiangeogén tulajdonságokkal bírnak, azaz a tumorok vérellátását, vagy új vérerek képződését gátolják. Ezáltal visszaszorítják a rákos daganatok növekedését, vagyis valódi rákellenes szerek.

Ilyen hatással már vannak készítmények használatban, most azonban egyre inkább arra terelődik a kutatások fókusza, hogy mely boroknál fedezhető fel erősebb hatás. Nem csupán a rákellenes kutatásokban keresik a borok hatékonyságát: a krónikus elhízás ellen is jelentős szerepük lehet, pont a vérér képződés gátló hatás miatt.

William Li kutatásában a rezveratrol 60 százalékban bizonyult hatékonynak, írja a Wine Spectator. Nem mindegy azonban, hogy antioxidáns vagy antiangeogén tulajdonságokat nézünk: míg sok antioxidáns anyaggal kapcsolatban bebizonyították, hogy egészséges hatással vannak az étrendben, közülük igen kevésnek vizsgálták antiangeogén tulajdonságait is.

Lehet, hogy sok étellel kapcsolatban tévesen feltételezték, hogy méregtelenítő tulajdonságai miatt hatékonyak a rákkal szemben, mondta a University of Quebec molekuláris medicina tanszékének igazgatója, Richard Beliveau. Szerinte az antiangeogén tulajdonságok sokkalta fontosabbak a rák elleni kutatásban.

Ebben egyébként nincs feltétlen egyetértés a tudósok között. Li professzor a köbvetkező két évben megpróbálja feltérképezni a szőlőfajták antiangeogén anyagait és ezek mértékét és előfordulását a különböző borokban. Szerinte új állomáshoz érkeztünk a gyógyításban, amely nagyban a táplálkozásra és megelőzésre épül, írja az AFP hírügynökség. A válaszok ott vannak ? mondta ? az ételünkben, és a poharainkban.

Címkék: antioxidáns, kutatás, rák, resveratrol, rezveratrol, tudósok

← Sörminiszter A bordíva a magyarokról →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!