• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Hendikeppel indulunk

2010-05-14 ● borravalo.hu

Már megint mellélőttek a magyarok a London Wine Fair katalógusával. Jövő héten kezdődik a szép nagy ütős borkiállítás a brit szigeten. Ott lesz mindenki aki a borban számít, vagy számítani akar. Elvileg a magyar borok is, igaz ez a katalógusból nem derül ki. Megint megvertük magunkat, ügyesen, már a rajtvonalnál.

Meghozta a posta Stevie Kraft meghívóját a London Wine Fairre. Nem kell ezen mit csodálkozni, egy héttel a brit sziget legnagyobb boros banzája előtt több ezer iparági kispajtás kap ilyet: sommelier-k, borkereskedők, újságírók. Vonalkódos belépőkártya, meg egy katalógus, hogy mit érdemes megnézni, ki lesz ott, mi a program, kik okoskodnak a színpadon és hol lehet szendvicset kapni. Nagyszerű, juhéj.

LIWF2

Kraft legott felcsapta a katalógust, hogy megnézze, hol lesznek idén a magyarok, ki lesz a standon ésatöbbi. Nemzeti büszkeségfélének nevezni túlzás volna, amolyan egészséges érdeklődés a közös dolgok iránt. Magyar relációban a Wine Faires katalógussal már voltak kellemetlen körök –  erről később – de most Krtaftba konkrétan belenyilallt a felismerés, hogy semmi remény, kész, ez ennyi, mindig is ennyi lesz, illetve annyi fordult még meg a fejében, hogy AAAAARRRRRRGGGGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHHNEMÁBAZZZZ!

A London Wine Fair katalógusának van egy Országprofilok sorozata, ahol minden a borkiállításon megjelenő országot bemutatnak. Amolyan kik-ezek-és-mit-érdemes-kóstolni szájbarágó. Hasznos kis infók. Mindenki küld magáról tudnivalókat, aztán a szerkesztők szépen egyenre vágják, összerendezik, leközlik. Emellett leírják azt is, hogy az adott borokat hol lehet kapni, ki az importőr. Nem atomfizika összeállítani egy ilyet.

Ehhez képest mi áll országunkról összesen a katalógusban?

HUNGARY

Myliko (L10) is the UK’s leading Hungarian wine importer, and will be showing a Zenit, Grüner Veltliner, Pinot Noir and Pinot Noir rosé, alongside its established Pinot Grigio, Chardonnay,  Sauvignon Blanc, and sparkling wine.

(Myliko az Egyesült Királyság legnagyobb magyar borimportőre, Zenitet, Grüner Veltlinert, Pinot Noirt, Pinot Noir rozét mutatnak be, a már jól megszokott Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc és habzóborok mellett)

LIWF3

Nos, Stevie Kraft ez úton szeretne gratulálni a magyar bormarketing minden illetékesének, hogy ezt sikerült összehozni. Az országismertető konkrétan azt jelenti, hogy ezt a megjelenési felületet – ami alapján sok szakember dönt arról, hogy egyáltalán elnézzen e a stand irányába a kiállítócsarnok másik feléből – elhappolta előlük egy borimportőr.

Nem először sikerült elcseszni a katalógust, a legszebb az volt, amikor pár éve nem is szerepelt a kiadványban, hogy Hungary, csak az, hogy AMC. Ráadásul a magyar stand, illetve az ITD Furmint Bárja az I és a H szektorban lesz, nem az L20-ason!

Ehhez képest a hozzánk hasonlóan marginális Uruguaynak komoly bekezdésnyi szöveg jutott, fotóval. A cseheknek is. A románoknak is. A szlovéneknek is van embléma, fotó miegymás.

Kérdés, hogy hogy az úristenbe lehet ekkora tufa nagy hibát véteni? Nem jártak ezek az emberek még vásáron, nem volt a kezükben még egyetlen nyomorult katalógus, nem tudnak olvasni? (válaszok: de, volt, tudnak). De akkor meg miért? Valaki már meging úgy vette fel a fizetését, hogy nem végezte el a rá bízott munkát.

A magukra valamit is adó országok össze-vissza törik magukat azon, hogy már a katalógusban felkeltsék az érdeklődést. Odamenni valahova, aztán egész nap a standon gubbasztani, miközben egy fia infó nincs arról, hogy a világon vagyunk, nos az nagyon, nagyon kispályás. Az snecizés. Lehet akármilyen csilivili a magyar stand, ezt a melót azért el kellene végezni, mielőtt betesszük a fogkefét a bőröndbe.

LIWF4

Aztán Kraft kapott egy emailt Cseke Gábortól, aki szintén londoni sommelier kollega, amelyben csatolva küldte a PDF-meghívót az ITD Furmint Bárjába. Hatalmas nagy királyság. Cseke Gábor évek óta társadalmi munkában tolja a magyar borok ügyét Londonban. Krafttal ellentétben van benne honfiúi érzés, ilyen a természete. Akkor ezt most lefordítanám magyarra: miért kell az, hogy egy londonban güriző sommelier csóka küldi el a meghívót ingyen és bérmentve, pusztán lelkesedésből (természetesen meló után, hajnal egykor), miközben van erre egy szervezet, büdzsé, miegymás. Itt az ideje, hogy a srácok nagyfiúk módjára elkezdjenek profin dolgozni.

Így indul a London Wine Fair, szokásunkhoz híven mi ott leszünk, tudósítunk, kóstolunk megszállottan, és pihenésképpen esetleg még a spirites Distilre is benézünk.

Címkék: AMC, bormarketing, kiállítás, LIWF, London, wine fair

← Bor és internet Itt az alkalom, mi szóltunk! →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!