• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt az alkalom, mi szóltunk!

2010-05-27 ● Kántor Endre

Úgy tűnik, aki hosszabb távra nagyon jó befektetést keres, az megtalálja az idei Bordeaux en primeurben: a jelek arra utalnak, hogy száguldani fog az árfolyam, és a 2005-ös évjáratot is felülmúlja majd, elsősorban a kínai keresletnek köszönhetően. Spekulánsok már rágerjedtek a témára, mi most szólunk: itt az alkalom.

Azt tudjuk, hogy a bor jó befektetés, számtalanszor írtunk róla. Azt is tudjuk, Stevie Kraft beszámolójából, aki az En primeur bemutatón járt, hogy a 2009-es évjárat nagyon jó lesz. Persze, nem csak onnan, megszülettek a nagy nemzetközi pontok is (illetve itt). A Decanter arról számolt be , hogy a 2009-es évjáratból a piacra került tételek közül sokan már a sokat emlegetett 2005-ös szint fölé drágultak.

chinabordeaux3

A Duhart Milon (en primeur kibocsátási ára ára 22 font palackonként) pl. már 72%-al a 2008-as ára, és 46%-al a 2005-ös ára fölött jár, a pomeroli Chateau Gazin (ez 45 fontért jött ki) 58%-al a 2008-as, és 41%-al 2005-ös ára fölött van. A sauternes-iek között is nagy az áremelkedés, a Suduiraut pl. 45 fontért került a piacra, a 2008-as 30 fonthoz. ill. a 2005-ös 35 fonthoz képest. További árak itt.

Áremelkedés tehát van, de ez nem jelenti azt, hogy a vevők elmaradoznának, sőt, mondta Simon Quinn, a Bordeaux Wine Investments-től. Egyelőre a kisebb és közepes méretű chateau-kat veszik, leginkább persze azokat, akiknek a pontszámai 90 körül alakultak. Nem véletlenül nem írtunk nagyobb chateau-kről eddig, hiszen a jelenleg is tartó és ma záró Hong Kong-i Vinexpo végén dől majd el, mit gondol az ázsiai piac, amely úgy tűnik, leginkább befolyásolja idén az árakat.

chinabordeaux1

Hogy az ázsiai piac mennyire fontos, azt mutatja az a röpke felmérés, amit a decanter.com végzett. Felvásárlókat, kereskedőket és vendéglátósokat kérdeztek meg arról Hong Kong-ban és más kínai nagyvárosba, hogy mit gondolnak a 2009-es bordeaux-i árakról.

Simon Zsao, a sanghaji Ruby Red Fine Wines tulajdonosa szerint spekulánsok hajtják majd fel az évjárat értékét, maguk a fogyasztók nem vásárolnak majd sokat egyelőre.

A szintén sanghaji Marcus Ford (Wine Way Shanghai) véleménye ugyanez volt, és hozzátette azt: a spekulánsok leginkább a vörösborok iránt megnövekedett kínai keresletre apellálnak, a 2009-es évjáratra pedig ki van élezve a kínai piac.

Michael Ma felvásárló és borbefektető azonban nem ért ezzel teljesen egyet: szerinte nem lesz olyan erős kereslet a kínai piacon, ha az árak túlzottan elszaladnak. Szerinte az ilyen jellegű spekulációs árfelverés veszélyes, és a kínai vevők sem hülyék.

A pekingi Les Millesimes Wine Club tulajdonosa, Helen Ku szerint ugyan ár-érzékenyek a kínai vevők is, de általánosan elfogadott már az, hogy a 2009-es évjárat legalább olyan jó, mint a 2005-ös, 2000-es, vagy 1982-es, így aztán sokan lesznek, akik magas árat hajlandók adni érte.

Robert Parker szerepéről is kérdezték a kínaiakat, hogy mennyire elfogadott az ítélete. A kép vegyes volt, egyesek szerint nagy nemzetközi szakértőnek tartják és odafigyelnek rá, mások szerint Kínában nincs különösebb reputációja, inkább a régen jelenlévő nagy brit házak szakértőire hallgatnak.

chinabordeaux2

És, hogy mit vesznek majd leginkább? A 1er cru-ket mindenképpen, különösen a Lafite-ot, a top kategórián kívül pedig kb. 15 pincét, a többit nem kíséri majd nagy figyelem. Hogy mi lesz az a 15, azt senki nem tudja még ? nyilván a Vinexpo Hong Kong is alakít rajta. Pár tipp a kínai szakiktól: Carruades de Lafite, Le Petit Mouton, Léoville-Las-Cases, Léoville-Barton, Léoville-Poyferré, Cos d’Estournel, Palmer, Pontet-Canet, Montrose, Lynch-Bages, Calon-Ségur és La Mission Haut Brion.

Címkék: 1er cru, 2009, ázsia, befektetés, Bordeaux, en primeur, Hong Kong, Kína, lafite, Mouton-Rothschild, piac, vinexpo

← Hendikeppel indulunk Meghalt a Cserszegi atyja →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!