• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Hollóvár Olaszrizling 2008

2011-03-28 ● borravalo.hu

Türelmetlenségem oda vezetett, hogy a vasárnap délutánt megint egy somlói borral kellett töltenem (éljen). Türelmetlenség, mert kartonszámra kéne álljon itthon, akkor tíz évig kóstolgatnám és nem csak egy palackot három évesen. Ez a bor viszont a türelmetlenekkel is kegyes, mert minden cseppje élvezhető már most (bár alaposan kiszellőztetni javasolt).

Bargain áron jutottam hozzá Radovannál (valami 2000 Ft körül) egy akció keretében: már bánom, hogy nem pakoltam le az egész polcot. Halvány aranyszín, sokkal sötétebb, mint az átlag olasz.

Közepes intenzitással szép sorban jön a kenyérhéj, bazalt, vegeta, só, mandula, füstölt hal. Szokatlan, megosztó, összetett illat, igazi Somló vagy igazi elborult machináció, „művészség”, de mondhatjuk furcsának is.

Aztán a korty extraktgazdag, nagyon koncentrált, szinte olaj állagú 10w40, mondhatni. Savai jók, kissé puhák, passzolnak a nagy testhez és az édesbe hajló glicerinességhez. Sós is, nem kicsit, nem nagyon szól a gyümölcsökről, nem is várom. Ha muszáj lenne valamit mégis, akkor szikár csonthéjasok, enyhe szárított virágos alapon. A lecsengése is sűrű, mint egy leves, grillázsos villanásokkal. Izgalmas. „Kezdőknek” ennek ellenére nem ajánlom és általában a somlói nem a gyors fogyasztás itala. Ez a bor viszont már formában van, kóstoltam egy párszor (könyörgöm még egyszer: szellőztessük!). Icipicit lehetne olcsóbb (normálisan 3000-4000 Ft-ba kerülnek a Takács Lajos borok, de ismerjük a gazda álláspontját: még így sem lehet belőle megélni). Ezzel együtt négy csillag.

Címkék: 2008, 4 csillag, bazalt, Hollóvár, olaszrizling, Somló, Takács Lajos

← Bölcskei hétvége Hahnekamp-Sailer Grüner Veltliner 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!