• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Húsz éves a Kopar

2017-04-15 ● Kodela Mia

1997. Mi történt húsz évvel ezelőtt? Ekkor ismerte meg a világ Dollyt, a klónozott birkát, a Titanic alatt sok papír zsebkendőt sírtak tele a mozikban, a Kemény Dénes vezette pólócsapat pedig első komoly eredményeként Európa-bajnok lett? És ez az évjárat adta az első, azóta ikonikusnak számító Kopar Cuvée-t is. A bor aktuális évjáratának előjegyzése most indul.

Ez a bor sok szempontból úttörőnek számított a magyar piacon: az egyik első bor, amely fantázianévvel került forgalomba, ráadásul mára olyan sikeres márkává vált, hogy sok borkedvelőnek elsőként a Kopar neve ugrik be, ha villányi vörösborokról esik szó. A bordeaux-i en primeur rendszer mintájára létrehozott előjegyzés is újdonságnak számított hazánkban, ennek köszönhetően minden évjárat piacra lépése előtt a borkedvelők kedvezőbb áron foglalhatják le maguknak a kívánt mennyiséget.

gere_kopar_2013

A ?90-es években a villányi borászok figyelme a bordeaux-i fajtákból készült házasítások felé fordult, hiszen ekkor a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot már igazán népszerűnek számítottak a borvidéken. Villány természeti adottságai is azt támasztották alá, hogy érdemes ezekkel a szőlőfajtákkal komolyan foglalkozni.

A Kopar már az indulás évében is egy fantázianév volt, amely a pincészet csúcsboraként a legnagyobb presztízzsel bíró termőterületről kapta a nevét, és amely mindig a legjobb dűlők válogatásából készül. Csak kiemelkedő években készül el, 1997 óta a mostani a tizenharmadik évjárata az ikonikussá vált bornak.

2000 az évszázad legjobb évjárataként vonult be a bortörténelemkönyvekbe, ami a Kopar életében is mérföldkőnek számít, sokan ekkor jegyezték meg maguknak Gere Attila borát. A 2000-es Kopar ma is nagy megbecsülésnek örvend a gyűjtők körében, nem kis részben azért, mert napjainkban is hatalmas élmény kóstolni.

gere_andrea_es_attila

Az elmúlt 20 évben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került a magasabb minőség érdekében. Természetes például, hogy az első évekhez képest ma már alacsonyabb tőketerheléssel dolgoznak a szőlőben. Induláskor még a cabernet sauvignon volt meghatározó fajta a házasításban, ez markánsan a 2006-os évjárattal változott, amit egyébként az egyik legelegánsabb Koparként tartanak számon. Ekkortól a cabernet franc és a merlot dominál, míg a sauvignon nagyjából 10%-ban veszi ki a szerepét. Ugyanekkor változott a hordóhasználat is, a gyümölcsösebb végeredmény érdekében azóta a bor 40%-a nagyobb méretű hordókban érik.

A legfrissebb, 2013-as évjárat az eleganciát helyezi előtérbe, kifinomult, fineszes bor, amiben a gyümölcsösség hangsúlyos. Április 15-étől május 15-éig jegyezhető elő az évjárat, a gyűjtői érték emelése érdekében kizárólag tizenkét palackot tartalmazó, egyedi kivitelezésű faládában.

Címkék: gere attila, Gere Attila Pincészete, Kopár, Villány

← 6. Paloznaki Jazzpiknik Napbor Ünnep 2017 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Miért más Szekszárd?

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!