• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ilyen volt a BCB 2012

2012-10-11 ● Kántor Endre

Idén hatodik alkalommal rendezték meg Berlinben a Bar Convent Berlin-t. A kiállítás és iparági találkozó a Mixology bárkultúra magazin szervezésében hat év alatt meghatározó és kikerülhetetlen eseménye lett a szeszesital, párlat és koktél világ szereplőinek. Kint voltunk megnézni mik a trendek.

A Bar Convent Berlin 2012 gyakorlatilag befogadhatatlan, ezért jó, ha van az emberrel egy valódi párlatszakértő és bárkultúrharcos, amilyen Gulyás Csaba is. Ez már csak azért is fontos, hogy ne vesszünk el a párezer négyzetméteren, és tudjuk, mire kell odafigyelni, mit kell kóstolni. Az idei vendégország Mexikó volt. Egy ilyen méretű kiállításon akkor is bajban lennénk, ha csak borról lenne szó, itt pedig jórészt tömények vannak.

Három nagyobb irányvonalat láttunk:

– Komoly trend bontakozik ki a klasszikus likőrök, keserűk és vermutok és abszintok körében. A 19. század végén nagy hírnevet szerzett, de a második világháború után lejtmenetre került italok nagy része ismét trendi, komoly minőséget készítő manufaktúrák jelennek meg a piacon. Ezeknél az italoknál az image része a szecessziós vagy klasszicista design, és az ehhez köthető, békebeli, bohém, kissé dekadens életérzés.

– Egyre inkább feljövőben vannak az ún. white spiritek, azaz fehérszeszek. Ez a vodka, gin, nem érlelt párlatok, fehér rum, tequila, mezcal, doppelkorn és társai. Letisztult íz és aromavilágú, komoly minőségű, nem alsó és középső polcos italokra kell itt gondolni. Fontos, hogy itt is nagy szerepet kap a családi hagyomány és a manufaktúra.

– Az ezekből készült koktéloknál kezdenek elfordulni a mixerek a korábban sűrűn használt nagy multik üdítőitől, és egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon a bio alapanyagból, eredeti helyszíneken kézzel szüretelt alapból (pl. 1700 méter magasból, az Inka-ösvényen szüretelt kinin, vagy kimondottan egy bizonyos afrikai ültetvényről származó gyömbér) készült üdítők.

A z eredeti, nem művi, természetes alapanyag, a hagyomány és a letisztulás jellemzi tehát az italok világát. Az eseményről hamarosan jön egy podcast, most képileg mutatjuk meg milyen is volt. Katt a képekre a galériához!

[nggallery id=35]

Címkék: 2012, Bar Convent, Bar Convent Berlin, BCB, Mixology

← Single maltok a hőségben Egy bourbon Kentuckyból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!