• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ilyen volt a BCB 2012

2012-10-11 ● Kántor Endre

Idén hatodik alkalommal rendezték meg Berlinben a Bar Convent Berlin-t. A kiállítás és iparági találkozó a Mixology bárkultúra magazin szervezésében hat év alatt meghatározó és kikerülhetetlen eseménye lett a szeszesital, párlat és koktél világ szereplőinek. Kint voltunk megnézni mik a trendek.

A Bar Convent Berlin 2012 gyakorlatilag befogadhatatlan, ezért jó, ha van az emberrel egy valódi párlatszakértő és bárkultúrharcos, amilyen Gulyás Csaba is. Ez már csak azért is fontos, hogy ne vesszünk el a párezer négyzetméteren, és tudjuk, mire kell odafigyelni, mit kell kóstolni. Az idei vendégország Mexikó volt. Egy ilyen méretű kiállításon akkor is bajban lennénk, ha csak borról lenne szó, itt pedig jórészt tömények vannak.

Három nagyobb irányvonalat láttunk:

– Komoly trend bontakozik ki a klasszikus likőrök, keserűk és vermutok és abszintok körében. A 19. század végén nagy hírnevet szerzett, de a második világháború után lejtmenetre került italok nagy része ismét trendi, komoly minőséget készítő manufaktúrák jelennek meg a piacon. Ezeknél az italoknál az image része a szecessziós vagy klasszicista design, és az ehhez köthető, békebeli, bohém, kissé dekadens életérzés.

– Egyre inkább feljövőben vannak az ún. white spiritek, azaz fehérszeszek. Ez a vodka, gin, nem érlelt párlatok, fehér rum, tequila, mezcal, doppelkorn és társai. Letisztult íz és aromavilágú, komoly minőségű, nem alsó és középső polcos italokra kell itt gondolni. Fontos, hogy itt is nagy szerepet kap a családi hagyomány és a manufaktúra.

– Az ezekből készült koktéloknál kezdenek elfordulni a mixerek a korábban sűrűn használt nagy multik üdítőitől, és egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon a bio alapanyagból, eredeti helyszíneken kézzel szüretelt alapból (pl. 1700 méter magasból, az Inka-ösvényen szüretelt kinin, vagy kimondottan egy bizonyos afrikai ültetvényről származó gyömbér) készült üdítők.

A z eredeti, nem művi, természetes alapanyag, a hagyomány és a letisztulás jellemzi tehát az italok világát. Az eseményről hamarosan jön egy podcast, most képileg mutatjuk meg milyen is volt. Katt a képekre a galériához!

[nggallery id=35]

Címkék: 2012, Bar Convent, Bar Convent Berlin, BCB, Mixology

← Single maltok a hőségben Egy bourbon Kentuckyból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!