• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Ilyen volt a BCB 2012

2012-10-11 ● Kántor Endre

Idén hatodik alkalommal rendezték meg Berlinben a Bar Convent Berlin-t. A kiállítás és iparági találkozó a Mixology bárkultúra magazin szervezésében hat év alatt meghatározó és kikerülhetetlen eseménye lett a szeszesital, párlat és koktél világ szereplőinek. Kint voltunk megnézni mik a trendek.

A Bar Convent Berlin 2012 gyakorlatilag befogadhatatlan, ezért jó, ha van az emberrel egy valódi párlatszakértő és bárkultúrharcos, amilyen Gulyás Csaba is. Ez már csak azért is fontos, hogy ne vesszünk el a párezer négyzetméteren, és tudjuk, mire kell odafigyelni, mit kell kóstolni. Az idei vendégország Mexikó volt. Egy ilyen méretű kiállításon akkor is bajban lennénk, ha csak borról lenne szó, itt pedig jórészt tömények vannak.

Három nagyobb irányvonalat láttunk:

– Komoly trend bontakozik ki a klasszikus likőrök, keserűk és vermutok és abszintok körében. A 19. század végén nagy hírnevet szerzett, de a második világháború után lejtmenetre került italok nagy része ismét trendi, komoly minőséget készítő manufaktúrák jelennek meg a piacon. Ezeknél az italoknál az image része a szecessziós vagy klasszicista design, és az ehhez köthető, békebeli, bohém, kissé dekadens életérzés.

– Egyre inkább feljövőben vannak az ún. white spiritek, azaz fehérszeszek. Ez a vodka, gin, nem érlelt párlatok, fehér rum, tequila, mezcal, doppelkorn és társai. Letisztult íz és aromavilágú, komoly minőségű, nem alsó és középső polcos italokra kell itt gondolni. Fontos, hogy itt is nagy szerepet kap a családi hagyomány és a manufaktúra.

– Az ezekből készült koktéloknál kezdenek elfordulni a mixerek a korábban sűrűn használt nagy multik üdítőitől, és egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon a bio alapanyagból, eredeti helyszíneken kézzel szüretelt alapból (pl. 1700 méter magasból, az Inka-ösvényen szüretelt kinin, vagy kimondottan egy bizonyos afrikai ültetvényről származó gyömbér) készült üdítők.

A z eredeti, nem művi, természetes alapanyag, a hagyomány és a letisztulás jellemzi tehát az italok világát. Az eseményről hamarosan jön egy podcast, most képileg mutatjuk meg milyen is volt. Katt a képekre a galériához!

[nggallery id=35]

Címkék: 2012, Bar Convent, Bar Convent Berlin, BCB, Mixology

← Single maltok a hőségben Egy bourbon Kentuckyból →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!