• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Ismét villányi jégkár

2011-07-21 ● Kántor Endre

Szinte pontosan megismétlődött az, ami két évvel ezelőtt: szétverte Villányt a jég. A távirati iroda szerint akár a szőlők 20 százaléka is kárba veszhetett.

Komoly károkat okozott a jégeső kedden a villányi hegyközség és Nagyharsány területén, ahol a szőlőtermelők emiatt átlagosan 15-20 százalékos terméskiesésre számíthatnak. Szinte ugyanez történt két évvel ezelőtt nyáron is.

Spiegel Zsolt, a villányi hegyközség hegybírája szerdán az MTI-nek elmondta: a felmérés még tart, de az már most elmondható, hogy bár a kedden este heves széllel és esővel érkező jég nem okozott végzetes pusztítást. A gazdák kára elérheti a hektáronkénti 200 ezer forintot. A villányi hegyközségben 400 gazda birtokában 450 hektáron található szőlőültetvény. A termelőknek a következő szüretből származó bevételét nemcsak a jégkár, hanem a vihar után elengedhetetlen növényvédelmi munkák, permetezések többletköltségei is csökkentik majd.

Kvassay Levente, az 5,5 hektáron gazdálkodó és évente 10-12 ezer palack bort előállító Kvassay családi pincészet borásza elmondta, hogy a vihar este nyolc óra körül érte el Villányt, 8-10 percig tartott, s egyes helyeken diónyi nagyságú jégdarabok is hullottak. A borász úgy vélte, hogy bár jégesőre az elmúlt években is volt példa, a károk most azért jelentősek, mert a jég ezúttal viszonylag fejlett állapotában érte a szőlőt és sok helyen megrepesztette a bogyókat. A természeti csapás különösen a vékony héjú fajtákat, köztük is leginkább a portugiesert sújtotta.

Címkék: jég, jégverés, károk, vihar, Villány

← Ledér borászlányok A milliós kárt okozó targonca →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!