Nem csalás, nem ámítás: egy tejtermékekkel foglalkozó brit vállalkozó tejből készült vodkát dobott forgalomba. Mint kiderült, a Black Cow névre keresztelt ital nem is a világ első ilyenje.
Jason Barber, brit tejtermékekkel foglalkozó farmer tejből készít vodkáját. A dolog abból a szempontból nem meglepő, hogy szabályozás híján vodkát bármiből lehet készíteni ? az alapanyag azonban mégsem tekinthető szokványosnak.
Az előállításhoz Barber először a tejből túrót és savót készít, a savóból pedig erjesztéssel ?tejsört? hoz létre. Ezt a főzetet aztán lepárolja, majd a többszörös szűrést követően házasítással homogenizálja a párlatot.
A vodka készítéséhez a farmer ugyanazt a tejet használja, melyet a díjnyertes 1833 Cheddar sajtjához is használ. Ez a sajt a 2012-es World Cheese Awardson nyert díjat. A vodkát egyenlőre online lehet vásárolni, a Black Cow honlpaján, 500 ml mintegy 6800 forintba, míg 750 ml 8400 forintba kerül.
Ahogy kommentben felhívták rá a figyelmünket, savóból készült vodkát évek óta gyárt egy ausztrál cég is, a Vodka O 2010-ben és 2011-ben is díjat nyert a londoni Vodka Masters és a World Spirit Awards versenyeken.
De létezik ilyen vodka Új-Zélandon is, Broken Shed néven. Úgy tűnik, az eljárás sem új keletű, bár kétségtelen, hogy nem nagyon ismert.