• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt a kánai csodagép

2014-03-12 ● Kántor Endre

Hát, ezt is megéltük: két vállalkozó kedvű kaliforniai megalkotta a Jézus kánai menyegzőn tett csodája ihlette készüléket. Na jó, három napot azért várni kell rá, de hiszen tudjuk, hogy minden csoda három napig tart.

Kb. háromszor olvastam el, mire felfogtam, miről van szó, először azt hittem, elszaladt velünk az idő, egyenesen bele az április elsejei hírhack-folyamba. De nem. Ugyan a víznél kicsit több kell a Miracle Machine-nak, de nem sokkal. Az otthoni boralkalmatosság olyan bort készít nekünk, amilyet akarunk, pláne, ha megvannak hozzá a megfelelő mustkoncentrátumok és élesztők.

Miracle Machine: a kánai csodagép

A csodagépet alkotó páros, Philip James és Kevin Boyer nem új a borszakmában: eddig a CustomVines címketervező céggel szolgálták ki a kaliforniai boripart. Elmondásuk szerint sokat viccelődtek azon, hogy a mai technológiával nem is lenne olyan nehéz borrá változtatni a vizet. Amíg komolyan nem kezdték venni. Az ötlet nem annyira erőltetett, az interneten is rengeteg házi borkészítő alkalmatosság kering, azonban ezek mindegyike pepecselést és (bizonyos fokú) hozzáértést igényel, és megkérdőjelezhető eredményt produkál.

A két csodatévő addig kísérletezett, míg elmondásuk szerint megalkottak egy olyan szerkezetet, amely miniatűrben utánozza (és felgyorsítja) ugyanazt a folyamatot, amely a pincékben megy végbe. A hozzávalókat a gép honlapján és az Amazonon is be lehet majd szerezni, csak bele kell tenni, az erjesztést és a többit elvégzik a melegítő csövek, diffúzerek és refraktométerek.

Mivel az egész folyamat komputer (elnézést, okostelefon) vezérelt, az alkalmazás szól, ha kész van a bor. Egyelőre cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc készíthető ? azoknak a technokratáknak, akik a tiszta fajták hívői, de van burgundi és érlelt toszkán (!) blend is a terroir jelleget keresőknek?

A Miracle Machine nemsokára debütál a Kickstarteren, a dolog pofonegyszerű és tetszetős mivoltából adódóan valószínűleg összegrundolják rá a pénzt, úgyhogy egy éven belül kapható is lesz, 299 USD-ért az elsőknek, 499-ért mindenki másnak.

Ennyit a csodákról, szépen oda lehet állítani a konyhai kenyérsütő mellé, betenni egy Les Touffes Kretiennes albumot és áthívni vacsorára az igaz borok apostolait.

Címkék: házi borkészítés, kütyü, Miracle Machine

← Borral a tüdőrák ellen Mégsem létezik borcsináló csodagép →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!