• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Itt a kánai csodagép

2014-03-12 ● Kántor Endre

Hát, ezt is megéltük: két vállalkozó kedvű kaliforniai megalkotta a Jézus kánai menyegzőn tett csodája ihlette készüléket. Na jó, három napot azért várni kell rá, de hiszen tudjuk, hogy minden csoda három napig tart.

Kb. háromszor olvastam el, mire felfogtam, miről van szó, először azt hittem, elszaladt velünk az idő, egyenesen bele az április elsejei hírhack-folyamba. De nem. Ugyan a víznél kicsit több kell a Miracle Machine-nak, de nem sokkal. Az otthoni boralkalmatosság olyan bort készít nekünk, amilyet akarunk, pláne, ha megvannak hozzá a megfelelő mustkoncentrátumok és élesztők.

Miracle Machine: a kánai csodagép

A csodagépet alkotó páros, Philip James és Kevin Boyer nem új a borszakmában: eddig a CustomVines címketervező céggel szolgálták ki a kaliforniai boripart. Elmondásuk szerint sokat viccelődtek azon, hogy a mai technológiával nem is lenne olyan nehéz borrá változtatni a vizet. Amíg komolyan nem kezdték venni. Az ötlet nem annyira erőltetett, az interneten is rengeteg házi borkészítő alkalmatosság kering, azonban ezek mindegyike pepecselést és (bizonyos fokú) hozzáértést igényel, és megkérdőjelezhető eredményt produkál.

A két csodatévő addig kísérletezett, míg elmondásuk szerint megalkottak egy olyan szerkezetet, amely miniatűrben utánozza (és felgyorsítja) ugyanazt a folyamatot, amely a pincékben megy végbe. A hozzávalókat a gép honlapján és az Amazonon is be lehet majd szerezni, csak bele kell tenni, az erjesztést és a többit elvégzik a melegítő csövek, diffúzerek és refraktométerek.

Mivel az egész folyamat komputer (elnézést, okostelefon) vezérelt, az alkalmazás szól, ha kész van a bor. Egyelőre cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc készíthető ? azoknak a technokratáknak, akik a tiszta fajták hívői, de van burgundi és érlelt toszkán (!) blend is a terroir jelleget keresőknek?

A Miracle Machine nemsokára debütál a Kickstarteren, a dolog pofonegyszerű és tetszetős mivoltából adódóan valószínűleg összegrundolják rá a pénzt, úgyhogy egy éven belül kapható is lesz, 299 USD-ért az elsőknek, 499-ért mindenki másnak.

Ennyit a csodákról, szépen oda lehet állítani a konyhai kenyérsütő mellé, betenni egy Les Touffes Kretiennes albumot és áthívni vacsorára az igaz borok apostolait.

Címkék: házi borkészítés, kütyü, Miracle Machine

← Borral a tüdőrák ellen Mégsem létezik borcsináló csodagép →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!