A hétvégi hidegrekordnak köszönhetően jégbornak való szőlőt szüreteltek a december 20-án, advent negyedik vasárnapján, mínusz 11 fokos hidegben, a Pillangó dűlőben. A Vylyan birtokon ismét Olaszrizling szőlőt hagytak kint a tőkéken erre a célra.
Az Adventi hagyományoknak megfelelően és a lélek felmelegítésére is gondolva, az ?aranyszüret? előtt együtt gyújtották meg az öröm gyertyáját a szőlőben felállított adventi koszorún. A nagy hidegben a gyertyaláng is megadta magát ? ahogyan a szőlőládákat szállító traktor is felfelé a hegyen, de ez a szüretelőknek nem szegte kedvét. Hiszen a tartós hidegnek köszönhetően, nappal ? ragyogó napsütésben ? szüretelhettek, írta hírlevelében a pincészet. Ez azért érdekes, mert a hazai hőmérsékleti viszonyok között általában éjszaka szüretelik a jégszőlőt.
A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem fagynak meg, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik, lehetőséget teremtve egy egyedi ízvilágú desszertbor készítésére.
Jégbort csak akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad. A jégbor készítés egyik legfőbb kockázata ez, hisz ha az időzítés nem megfelelő, akkor kárba vész az alapanyag.
Ez már a Vylyan harmadik jégbor szürete: Ipacs Szabó István főborásznak már kétszer is megadatott, hogy jégbort készítsen, 2004-ben cabernet franc-ból, idén januárban pedig Olaszrizlingből.
Képgaléria a szüretről
[nggallery id=5]