• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Kaláka Pince Tokaj 2013

2016-03-09 ● borravalo.hu

Remélem Alkonyi Lászlót nem kell senkinek bemutatnom, de talán újdonság lehet, hogy tettekre váltotta Tokaj és bor iránti elhivatottságát: Kaláka Pince néven kezdett saját utat Tállyán.

Az első évjáratból három bor készült, furmintból és hárslevelűből. Az alap a Tokaj, utalva a teljes borvidékre, a Tállya már egy fokkal szűkebb, település-szintű kategória, a csúcson pedig a dűlős bor áll, ebből az évből a Tökösmál.

20160306_162437-2

A „Tokaj” tiszta furmint, hetven gramm maradékcukorral. Illatában kifejezett ásványosság, valamint tiszta gyümölcsillat váltja egymást, főleg körte, fehér húsú barack és némi szőlő.

Az ízek harmonizálnak az illattal, bár ennyire határozott édességet nem feltételeztem az első szippantások után. Ízben lédús, érett gyümölcsösség, a cukrot jól ellenpontozó, vitális savak. Az éteri, tiszta karakter és a kerekség jól ihatóvá, vidámmá teszik ezt a bort. A palackot Lászlótól kaptam, kereskedelmi forgalomban nem lelhető fel. Árérték megjelölést ezért sem adhatok, csak egy 87-89/100-as (!) értékelést.

Címkék: 2013, alkonyi lászló, furmint, Kaláka Pince, Tállya, Tokaj

← Minden csepp elismerésért meg kell küzdeni – bemutatjuk Sándor Zsolt bükki borászt Peter Mertes Dornfelder Rosé QbA Feinherb 2015 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!