• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kalifornai kiváló kilencesei

2011-11-14 ● Kántor Endre

Úgy tűnik 2009 nem csak itthon volt kiváló évjárat, de Kaliforniában is. Különösen igaz ez a pinot noirokra. Nem csak a Wine Spectator beszél róluk szuperlatívuszokban, de még a borpápa is ódákat zeng róluk.

Pár napja arról írtunk, hogy Robert Parker meghódította Hong Kong-ot az ő mágikus húszasfogatával, és tessék, máris megint kénytelenek vagyunk rá hivatkozni. Úgy tűnik ugyanis, hogy soha nem látott magasságokba tornászta a 2009-es kaliforniai pinot noirok pontszámait. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az egész ott kezdődött, hogy Jim Laube a Wine Spectator hasábjain úgy fogalmazott, hogy ?olyan nincs, hogy hibátlan évjárat, de a 2009-es kaliforniai pinot noirok igen közel kerültek a Nirvánához.? Egy ilyen kijelentés nem meglepő, miután a Wine Spectator által kóstolt ilyen évjáratú pinot-k 55%-a 90 pontot, vagy annál többet kapott.

Erre az egészre az általam igen kedvelt Fermentation blog szerzője hívta fel a figyelmem, ahogy arra is, ami ezután következik, és történelminek számít. Soha ilyen nem fordult még ugyanis elő nem Robert Parker tollából. Vagy szájából. (Igen, inkább az utóbbi.)

Robert Parker ugyanis ezen borok ? illetve az általa kóstoltak, így helyesebb ? 78%-ra (!) adott 90 pontot vagy többet. Na most, hogy súlyosbítsam a gondolatot, a Wine Advocate összesen 237 db 2009-es kaliforniai pinot-t kóstolt le. Azaz, hogy megfordítsuk, a borok elenyésző kisebbsége, csak 22% kapott 90 pontnál kevesebbet. Borvidék szerint így néz ki a dolog, a kilencven vagy afeletti pontot elérők százalékos arányában:

Santa Cruz Mountains: 100%

Santa Rita Hills: 91%

Santa Maria: 81%

Santa Lucia Highlands: 80%

Russian River Valley: 78%

Sonoma Coast: 76%

Egyéb: 68%

Anderson Valley: 44%

Ahogy az elmúlt években egyre nőtt a Kaliforniában készített pinot noirok száma, úgy került be egyre több ilyen bor a Wine Advocate hasábjaira is. Érdekes látni, hogy az előző évjáratok közül a borok hány százaléka ért el 90 pontot vagy annál többet:

1999: 39%

2000: 35%

2001: 45%

2002: 49%

2003: 43%

2004: 58%

2005: 55%

2006: 57%

2007: 65%

2008: 59%

2009: 78%

Elég egyértelmű a trend, nem? Két lehetséges magyarázat is van:  vagy tényleg egyre jobbak a kaliforniai pinot-k, vagy Parker úr fejlesztett ki az évek során valami vonzalmat irántuk. Ahogy a Fermentation blog írói, úgy én is az utóbbira szavaznék. És még egy érdekesség: 2000-2008 között a legalacsonyabb pontszám, amit adtak 81-85  pont között volt. Ezek után nagyon szeretném a kezem rátenni néhány palackra, elsősorban a 2009-es évjáratból.

Címkék: 2009, Évjárat, Kalifornia, pinot noir, Robert Parker, Wine Advocate, Wine Spectator

← Mégis láthatóak leszünk? Magyarok ott alant →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink
Loading
00:00 / 36:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!