• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Karácsonyi boraink I.

2009-12-07 ● borravalo.hu

Elsőre Dr.Nemtudomka írta meg, ő mit és miért tesz az asztalra. Ezek közül is fehér likvid eszközökkel kezdünk, no meg egy Calvados a végére, szopogatni.

Kedves Naplóm, az elmúlt tavaszias ősz alkohológiai tapasztalatai közül osztanék meg veled néhányat, feljegyzéseim egyszersmind afféle karácsonyi ajánlatnak is tekinthetők. Milyen borokat ajánl a zünnepekre a máig súlyos életvezetési, pszichiátriai és alkohol-problémákkal küzdő mániás-depressziós, agresszív boríró, Dr.Nemtudomka?

Fehér likvid eszközök 600-22 ezer forint között

Fehérekből például a Szent István Korona Irsai Olivérjét, mely virágos-muskotályos, telt kortyú, friss, kedves bor olyan 5-600 Ft között, a Borpalota 990 Ft-os, elképesztő, a kései szüret illatát és a szép benzinszagot elegyítő Rajnai Rizlingjét, a Dignisz Éva-Gál Csaba műhely, azaz a Gál Szőlőbirtok 2008-as Szigetcsépi Ezerjóját, mert telt, harmonikus, vinous bor, a végén remek ropogós savakkal, mintha kis szénsav-dugóval zárna, az Etyeki Kúria barackos Cuvée 1-ét, Töltl Szepi Pinot blanc-jait, mert intenzív, tüzes, széles, gyümölcsbombák, vidámak, mint aki készíti őket, ez is olyan 1200 Ft körül van. Ezek 2008-as borok ezer alatt vagy kicsivel fölötte.

nemtudomka_kari2

Kétezer alatt érhetők el Tóth Sándor és Virág (Scheller Szőlőbirtok) bonyolult, mély, élményt adó borai is, melyek úgy a 2003-as évjárattól simulnak elegáns, harmonikus, ásványos komplexumokká, mindenekelőtt az Áldozói Zöldveltelini és az Opeon küvé. Érett, gazdag ásványbor a Tornai csúcsválogatás mind a négy tétele, ahogy élményt adó a Bodnár pincészet tradicionális illatokat-ízeket villantó, mazsolás-fügés-kapros, fél órás aftertaste-ű száraz és édes szamorodnija 2003-ból. Aszúból a Pannon Tokaj 2002-es óarany, mazsolás-szalmás-animális 5 puttonyosát ajánljuk (2960 Ft), a szép tradicionalitás mintája ő. A Hudácskó fahéjas-gymölcsös-szilvás 2003-as Aszúeszenciája is nagy bor, ő 31 ezer forint. Az egészet csapassuk szét egy Réserve des Seigneurs  „20 Ans d’Âge” –  XO, a Château du Breuil-ben komponált Calvadossal, mely ugyancsak 22 320 Ft bruttó, úgyhogy amit megspóroltunk az elején, azt elbukjuk a végén, de megéri.

Címkék: aszú, aszúeszencia, bodnár, Borpalota, calvados, chateau du breuil, Etyeki Kúria, gál szőlőbirtok, hudácskó, karácsony, scheller, szent istván korona, Tornai, tötl

← Magyarok vakon, megkeverve Nirvána →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!