• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Karádi-Berger Palandor 2008

2010-10-08 ● Kántor Endre

A Bor, Mámor, Bénye rendezvényen esett nagyon jól ez a bor, akkor még szikrázó napsütés és 30 fok volt. Lehet, hogy vissza is hozza ezt az élményt legközelebb.

A Palandor nem behízelgő bor, ezt legfeljebb úgy tudom elképzelni, hogy egy harcban edzett veterán tüzérőrmesternek lehetne vele könnyeket csalogatni a szemébe. A vulkáni talajú, apró szemcsés Palandor dűlő ugyanis ásványi ízekben erősen gazdag bort terem.

Mosoly azonban nekünk is. Nem a hegytetőn van, de 100-éves tőkék apró szemű gyümölcsöt hoznak, ezek olyan évjáratban is, mint a 2008-as, mikor meleg nyár, de hideg ősz volt, szépet tudnak alkotni. A savakon érződik a hideg ősz, ezek vibrálnak, és a bor is tud még érni, de ezt is várjuk egy ilyen fiatal furminttól. A kovakő (illatban) és só (ízben) dominál, ezek mellett citrusok, érett fehérhúsú gyümölcsös, édesfűszeres, koncentrált bort kapunk. Nálam 3 és fél csillag.

Címkék: 2008, 3.5 csillag, Erdőbénye, furmint, karádi és berger, palandor, Tokaj

← Gere Tamás & Zsolt Cabernet Franc 2003 Remete Kékfrankos 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Pezsgőt júniusban

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!