Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

A könyv közel 400 oldalon foglalja össze a gombászás történetét, és a biztonságos gyűjtés szabályait, a fókusz azonban a gasztronómiai felhasználáson van, hiszen a szerző, Almási Petra magát hasgombásznak tartja.

Célja az volt, hogy bemutassa az itthon fellelhető ehető gombák teljes kínálatát 200 hazai faj részletes gyűjtési és felhasználási útmutatójával. Petra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen végzett kertészmérnökként, ökológiai gazdálkodás és természetvédelem specializáción. A Magyarhoni Gombász Egyletnél végezte el a gomba-szakellenőri tanfolyamot, majd a Magyar Mikológiai Társaság felsőfokú gombaismereti képzésén is részt vett.

Beszélgetésünk alatt Petra elmondta: Budapestiként, ahol nem volt kert, vágyott a természetbe, elkezdett Kéktúrázni, így figyelt fel először a gombákra. Később szakmai szempontból is foglalkoztatták az élelem-önellátás lehetőségei, az újrakapcsolódás a természettel, így az ehető vadnövények gyűjtése és a gombászás is több lett, mint hobbi.
Az Ehető gombák Magyarországon a Gingko Kiadó gondozásában jelent meg, és, ahogy beszélgetésből kiderül, ugyanúgy szól a kezdő, mint a gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő, különlegesebb alapanyagokra nyitottaknak. Itt lehet meghallgatni:
