• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két ízléstelenség

2010-08-16 ● borravalo.hu

Nézed az amúgy szimpi médiagasztronóm csávókat a kalmárcsatornákon, ahogy némely kereskedelmi láncok arcaként, főszakácsaként mintegy reklámozzák a láncot és magukat. Aztán VBK-t kapsz az arcodba a Szigeten. Ajvé.

Egy

A víg talján vendéglős olyasmit üzen, hogy minden az alapanyagon múlik, és azért jó az általa reklámozott áruházlánc, mert ott mindig friss, elsőrendű alapanyaghoz lehet jutni. Ez jó. Még igaz is lehet, hogy az alacsony árszínvonalat jellemzően no name-márkákkal biztosító diszkont áruházlánc friss és korrekt termékekkel operál, de a dolog ellentétes a minőségi gasztronómiával.

A saját stílusú, maximalista étterem ugyanis terroir-gasztronómiában utazik, arra hajt, hogy mindig friss és tájjellegű alapanyagokkal dolgozzon, házi ízeket adjon. Mármost ha jól sejtjük, az éttermek zöme tényleg a nagykerben és a láncokban szerzi be az alapanyagot. Ez pont az ellenkezője annak, amiről egy egyedi étteremnek szólnia kell, ugyanis pont azt biztosítja, hogy egyforma ízű (egyformán ízetlen) legyen minden.

Az ezredforduló után pár évvel elkezdődött a gasztronómiai rendszerváltás, nő a nagyszerű műhelyek száma, de a többség valszeg csakugyan a láncokból szerzi be az alapanyagot, igénytelenségből és mert jó alapanyagot találni mifelénk nehéz. Napnyugaton úgy harminc-negyven kilométeres körzetben bármit be tudsz szerezni, ki tudod alakítani az étterem körül a hálózatodat, melynek a hentes, zöldséges, bárányos, boros, snapszos és sajtos spannjaid alkotják a csomópontjait, akik folyamatosan és a szükséges mennyiségben garantáltan be tudják szállítani neked a jó minőségű és egyedi cuccost. E hálózat kialakítása nálunk a hírek szerint úgyszólván lehetetlen, bár e téren is van fejlődés. Egy szó, mint száz, mindezért aztán súlyos logikai problémának látjuk, hogy egy éttermes azt játssza a reklámfilmben, hogy a jó alapanyagot az olcsóságra törő diszkontban szerzi be. Ami teljesen adekvát egy hétköznapi kispolgári konyhának, nem felel meg egy egyedi étteremnek, a vendéglős arcát pedig erodálja, legalábbis az igényes publikum előtt.

Kettő

A Szigeten szédelegve a fullasztó hőségben elvánszorog az ember a boros standok felé, és nem hisz a szemének és ledermed. A szekszárdi Szent Gaál pincészet árlapján VBK-t kínálnak, sőt, többféle VBK-t. Mármost a VBK, a vörös boros kóla a borfogyasztói egyedfejlődés paleolit foka, amikor az ember még az édes ízt és az alkoholt keresi, rettenes küvé, bebaszós bulilé, vagyis a bor kicsúfolása.

Ahogy a Belga megénekelte, ?botrány, hogy nem tér ki arra a Btk., / hogy emberiség elleni bűntett a vbk, / 25 fölött kólát a borba nem rak már senki?. Mondhatjuk erre persze, hogy akkor itt a 25 alattiak kiszolgálásáról van szó, mégis, minden áron nem kéne? Van egy vonal, ami alatt nem kéne, nem véletlen, hogy a jobb ízlésű pincészetek nem a rossz ízlés kiszolgálásával akarnak kaszálni.

Címkék: Bëlga, gasztro, gasztronómia, gianni, konyha, marketing, reklám, Szekszárd, szent gaál, Sziget, vbk

← Három megjegyzés a Vinagoráról Heimann szerint a borvilág →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!