• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Két soproni syrah

2012-10-18 ● borravalo.hu

Ezúttal két soproni syrah mérkőzött meg nálam, még az évjárat is passzolt. Néha vannak kétségeim, hogy a szubalpin hatásokat mutató kontinentális klíma mennyire kedvez a fajtának, de rendre elegáns, finoman ásványos, fűszeres tételekbe futok bele.

Elsősorban Weningerék, illetve a Pfneisl-lányok azok, akik biztos kézzel nyúlnak a fajtához, de Ráspi is egyre érdekesebb syrah-kal rukkol elő. Na meg, ha nézel egy műholdképet aszály sújtotta szőlőről és minden barna, csak egy terület zöldell, az biztosan a syrah, szóval annyira nem kell félteni a fajtát mégsem.

Ákos Soproni Syrah ?barrique? 2008

A kevéssé közismert Harmler- és Neuberg-dűlők termése. Ákos István mesélte, hogy amikor a területeit megvásárolta szűk tíz éve, csak syrah-t akart ültetni, annyira tetszettek neki az idősebb Franz Weninger alkotásai. Aztán lett mellé más is: merlot, cabsav, zweigelt (fontos!), stb. és a helyi erőkkel ellentétben kékfrankos csak elvétve, a pinot noirban sem bíznak. Színre közepesen intenzív rubin, sok lassú, víztiszta lábat rajzol. Az illata terjengős (az aromajelleg miatt intenzívnek hat), de még nem kifejezett. Fejlett bor benyomását kelti, de öregedésnek még nincs nyoma. Vannak fűszerek bőven (vegyesen bors, szurokfű és az édes kategória is megmutatja magát egy kis szegfűszeg formájában), ugyanakkor a második rétegben gyümölcsök (feketeribizli, szilva) és elég intenzív hordóhasználat (toast).

Érdekesség, hogy betontojást is látott belülről, ami a biodinamikusoknál (érzésem szerint főleg Ausztriában) egyre nagyobb divatnak örvend. A korty közepes savú, nem túl sok lágy tanninnal, zavarásmentes alkohollal, arányos testtel, kiegyensúlyozott képet mutat. Az ízek jellege itt is határozott, gyakorlatilag az illatot mutatja ízben is, krémesen kerek textúrával keretezve. A búcsúzás hossza megfelelő: nagyon jó minőségű, kerek bor, izgalmas komplexitással. Abszolút iható állapotban (?platón?) van, de simán eltenném még egy-három évre, valószínűleg egy kis érési aromát szedne még össze, zuhanástól nem tartok. Jól iskolázott, a fajta karakterét, a terroirt is átadó bor. A hordó nekem kissé intenzív, de mégsem blockbuster. Százas skálán 84-86 pont lenne (3200-3400 Ft).

Lővér Soproni Shiraz ?Ircher-dűlő? 2008

Nem sokat tudok a borról, a pince is valahogy kiesett eddig a fókuszból nálam, ezért utána olvastam. Tizenegy termelő szövetkezett 1995-ben, hogy egyesítve erőiket, minőségi borral lépjenek piacra. Ma 110 hektárról szüretelnek, a fajtaösszetétel dűlőre lebontva szerepel a honlapon (sok kisebb, alig ismert dűlő nevét is meg lehet tanulni innen). A bor ?normál? rubin színű, illatra már előrébb tart a fejlődésben, mint az Ákos-tétel. Főleg fűszeres jellege van (cabernet-szerű pirospaprika, feketebors, az édesek itt nem jönnek elő). Vannak ásványok és egy kis zöldesség, nem tudom eldönteni, hogy vegetalitás, vagy nyersfa. Hűvösebb karakter a másiknál, kevesebb hordós jeggyel.

A tanninja határozottabb, kissé zöld is, a savai viszont szépen tartanak. A moderált, 12%-os alkohol ellenére itt kicsit jobban érzem a fűtőerőt, valahogy a sav-test-tannin konstrukció kicsit kócosabb. A kortyban is nyersebb, fűszeresebb, férfiasabb aromák találhatók. A korty közepén van egy lyuk, több koncentrációt elbírna. Jó minőségű bor, kisebb egyensúlyi gondokkal, de a talajt és a fajtát végül is szépen adja vissza. 81-83 pont (2600-2800 Ft).

Nagyjából azt kaptam, amit vártam: semmi dzsemesség, semmi lomhaság. Élénk, korrekt borok, amelyek szerkezetükből, fűszerességükből eredően akár egy komolyabb étellel is elbírnának, bár én szívesen kóstolom ezt az ízvilágot magában is. Sopronra érdemes odafigyelni, nem csak syrah-fronton.

Címkék: 2008, Ákos, Harmler, Ircher, Lővér, Neuberg, Sopron, syrah

← Matias Kéknyelű 2009 (reduktív) Okt. 23. Sydneyben →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...
Loading
00:00 / 40:42
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!