• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Kevés, de kiváló termés Egerben

2012-09-10 ● Kántor Endre

Kevés, de kiváló minőségű szőlő termett az idén az Egri borvidéken; a száraz-meleg időjárás miatt, a szokásos szeptember közepéhez képest, mintegy két héttel korábban kezdődött a szüret – tájékoztatta az MTI-t az Egri Hegyközségi Tanács.

Miközben a beérett szőlő mennyisége még a tavalyinál is mintegy 20 százalékkal kevesebb, addig a termés átlagos mustcukorfoka 19,5-es, ami, mintegy 1,5 százalékkal haladja meg egy átlagos évjáratét – közölte Tarsoly József hegybíró.

Elmondta: a nagy meleg miatt nagyon korán szüretelnek és a várakozások szerint szeptember végéig be is takarítják a szőlőt az 5 ezer hektárnyi ültetvényt gondozó borvidéken.

A termésátlag a tavalyi hektáronkénti 70 mázsával szemben 50-60 mázsa, viszont még a magasabb savtartalmú szőlőfajták mustcukorfoka is eléri a 17-18-as értéket, a muskotályos fajtáknál pedig a 20-at is meghaladja. Ennek alapján igen jó évjárat lesz a 2012-es – tette hozzá.

Ugyanakkor a felvásárlói árak nem nőttek a termés csökkenésének arányában. A muskotályos fajtákat kilónként 120 forintért, az egyéb fehérszőlőket 100-110 forintért, a kékszőlőket pedig 100 forint körül viszik a felvásárlók, ami, mintegy 10 százalékkal magasabb ár, mint az elmúlt évben.

Szomorú jelenség, hogy a termés nagy részét nem Egerben dolgozzák fel, hanem Alföldi felvásárlók veszik meg, vagyis nem egri, hanem alföldi bor készül az egri szőlőből – mondta Tarsoly József.

Címkék: 2012, Eger, szüret, termés

← Fejlődünk, de nem sokat Kevesebb, rosszabb minőségű szőlő a szekszárdi borvidéken →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!