• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kiberszimat segíti majd a borászokat

2007-08-02 ● Kántor Endre

Kibernetikus orrot tervez készíteni egy ausztrál kutatóintézet. A Cybernose-t kimondottan borászoknak szánják. A japánok tavaly rukkoltak elő egy sommelier robottal, a kis dög megmondja milyen a bor, még sajtot is kínál hozzá.

Végül is, a technika korában már csak kérdés volt, hogy mikor történik meg: ausztrál tudósok azon dolgoznak, hogy kifejlesszenek egy kibernetikus orrot, amely segítségével a borászok könnyedén ki tudják majd választani, mikor kell az egyes fajtákat leszedni, hogy a legtökéletesebb bor készülhessen el, olvassuk a Guardian honlapján.

A projektet a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation vezeti, az egész része egy nemzetközi tudományos összefogásnak, amely illatok, szagok objektív, rendszerezett, mérhető meghatározását próbálja felállítani. A kutatás nem egyedülálló, japán kutatók tavaly számoltak be arról, hogy egy electromechanikus sommelier-t hoztak létre, az NEC Systemsnél. A mókás kis robot több tucat bort, sajtot és előételt tud megkülönböztetni illatról.

Az ausztrál kutatást vezető Dr. Stephen Trowell szerint azonban itt nagyobb horderejű dologról van szó: míg az eddigi kutatások különböző mesterséges módokon előállított szag-receptorokat használtak, addig a jelenlegi kutatás a természetből merít, a rovarok szagérzékelőire támaszkodik. Az emberi orr ugyanis limitáltan képes az illatok megkülönböztetésére, a kibernetius szimat (Cybernose) azonban szagérzékelő szenzor proteinek segítségével olyan illatokat is felfog majd, amelyeket mi nem is érzünk.

A borászatban ez azt jelentené, hogy az optimális érettségi szinten szüretelnék a szőlőt, illatminta alapján. Érdekes, hogy az ausztrál kutatás célja egyértelműen olyan készüléket piacra dobni, amely a borászok legjobb szimat barátja lehet majd, és amely szélesebb illatspektrumot képes majd felállítani egy bizonyos szőlőre, vagy borfajtára. Eldőlhet talán a vita, hogy mennyire gyümölcsös egy Merlot, mennyire vaníliás a barikk, és stb. Kíváncsian várjuk a véleményeket ezzel kapcsolatban?

Kántorbandi

Korábban:

Támad a ködös Albion

A Varsói Szerződés csodafegyvere

Gondban a világ legnagyobb pincéje

Címkék: illat, orr, robot, sommelier, szag

← Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy Különleges évjárat lesz, de milyen? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!