• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Különleges évjárat lesz, de milyen?

2007-08-08 ● Kántor Endre

A Napi Gazdaságban olvassuk, hogy a borfogyasztók vélhetően nem a gyenge évjáratok közé sorolják majd a 2007-est, de a borászoknak most nem akármilyen feladatot jelent megfelelni a szakmai igényeknek. Kicsit kételkedünk, hogy így lesz ? mármint a fogyasztók részéről.

Idén gyakorlatilag három héttel korábban van a szőlő vegetációs időszaka a szokásoshoz képest, írja a Napi Online. Az Oportó már szinte teljesen beszíneződött Villányban, a Csabagyöngye szürete pedig a héten elkezdődik, ahogyan valószínűleg rögtön az Irsai Olivér szürete is beindul. A korai érés oka a hőség mellett az, hogy nem volt igazán kemény a tél. Ez különben nem ismeretlen folyamat a magyar szőlészek-borászok előtt: 2000-ben, illetve 2003-ban szintén ehhez hasonló volt az időjárás ? emlékeztet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára. Horváth Csaba felhívja a figyelmet arra, hogy ez a helyzet speciális felkészülést kíván meg a borászatoktól.

Az egyik legfontosabb, hogy az idén ?vezérszempontként” nem a cukortartalmat kell nézni, hanem elsősorban a szőlőben lévő sav mennyisége határozza meg a szüret időpontját. Ha valaki minél magasabb cukortartalmú mustot szeretne, könnyen lehet, hogy szinte teljesen elbomlik a sav a nagy melegben. A 35 Celsius-fok feletti hőségnapokon a növény nemhogy tápanyagot nem raktároz el, hanem a meglévő szerves anyagait, a bogyóban lévő savakat égeti el. A bornál pedig az alkoholtartalom, a savtartalom és a zamat hármasának kell egyensúlyban lennie. Amennyiben a sav hiányzik, a bor „gerinctelen, lágy, nagyon nehezen eltartható, hamar elvénülő” lehet. Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy az egész évjáratra igaz lesz-e ez, mert ha jön egy nem túl hosszú, de csapadékosabb időszak, az a közép- és késői érésű fajtáknál, a kékszőlők esetében akár különleges minőséget is produkálhat. A korábbi tapasztalatok alapján a fogyasztók vélhetően nem a gyenge évjáratok közé sorolják majd az idei esztendő terméséből készült bort ? áll a Napi Online cikkében.

Pár megjegyzés ehhez:

– Azok a borászok, akikkel mi beszéltünk (Takler, Vesztergombi, Sárosdi, Mészáros, Sebestyén és a szekszárdiak zöme) szerint már eleve probléma az, hogy a nagy meleg miatt a cukorképződés is megállt. Lehet figyelni a savat, jó cukorfok nélkül nem lesz azonban jó évjárat.

– A fogyasztók mi alapján ítélnék már jónak az idei évjáratot? Egyáltalán milyen fogyasztókról van szó? Mert a hardcore nagyáruházban vásárlónak fogalma sincs az évjáratról, aki meg komolyabban veszi a dolgot, nyilván nem most ítéli meg, hogy milyen évjárat lesz, hanem akkor, amikor kóstolja. Az meg majd jövő év harmadik negyedében lesz legkorábban a vörösöknél. Akkor majd döntünk.

– Ahogy nekünk elmondták, most lesz izgalmas pár olyan terület, amely eddig csak úgy elvegetált a jó dűlők mellett ? akinek árnyékosabb, nem épp a legjobb fekvésű területen van Cabernet Sauvignonja, Francja, esetleg Merlot-ja, az nem járt olyan rosszul velük ? lehet, hogy olyan dűlő selectionök lesznek a 2007-esből, amilyenekől eddig még nem hallottunk?

Kántorbandi

Korábban:

Kiberszimat segíti majd a borászokat

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Akkor most mi van?

Kunsági cseszegi

Címkék: cukor, Évjárat, hőség, sav, szüret

← Kiberszimat segíti majd a borászokat Még mindig surmó a borivó magyar →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Ég és föld között: 50 év, 25 szüret, 10 év felkészülés

A vermut életérzés

Mi lesz a magyar fehérborral?

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet

Facebook közösség

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!