• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Különleges évjárat lesz, de milyen?

2007-08-08 ● Kántor Endre

A Napi Gazdaságban olvassuk, hogy a borfogyasztók vélhetően nem a gyenge évjáratok közé sorolják majd a 2007-est, de a borászoknak most nem akármilyen feladatot jelent megfelelni a szakmai igényeknek. Kicsit kételkedünk, hogy így lesz ? mármint a fogyasztók részéről.

Idén gyakorlatilag három héttel korábban van a szőlő vegetációs időszaka a szokásoshoz képest, írja a Napi Online. Az Oportó már szinte teljesen beszíneződött Villányban, a Csabagyöngye szürete pedig a héten elkezdődik, ahogyan valószínűleg rögtön az Irsai Olivér szürete is beindul. A korai érés oka a hőség mellett az, hogy nem volt igazán kemény a tél. Ez különben nem ismeretlen folyamat a magyar szőlészek-borászok előtt: 2000-ben, illetve 2003-ban szintén ehhez hasonló volt az időjárás ? emlékeztet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára. Horváth Csaba felhívja a figyelmet arra, hogy ez a helyzet speciális felkészülést kíván meg a borászatoktól.

Az egyik legfontosabb, hogy az idén ?vezérszempontként” nem a cukortartalmat kell nézni, hanem elsősorban a szőlőben lévő sav mennyisége határozza meg a szüret időpontját. Ha valaki minél magasabb cukortartalmú mustot szeretne, könnyen lehet, hogy szinte teljesen elbomlik a sav a nagy melegben. A 35 Celsius-fok feletti hőségnapokon a növény nemhogy tápanyagot nem raktároz el, hanem a meglévő szerves anyagait, a bogyóban lévő savakat égeti el. A bornál pedig az alkoholtartalom, a savtartalom és a zamat hármasának kell egyensúlyban lennie. Amennyiben a sav hiányzik, a bor „gerinctelen, lágy, nagyon nehezen eltartható, hamar elvénülő” lehet. Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy az egész évjáratra igaz lesz-e ez, mert ha jön egy nem túl hosszú, de csapadékosabb időszak, az a közép- és késői érésű fajtáknál, a kékszőlők esetében akár különleges minőséget is produkálhat. A korábbi tapasztalatok alapján a fogyasztók vélhetően nem a gyenge évjáratok közé sorolják majd az idei esztendő terméséből készült bort ? áll a Napi Online cikkében.

Pár megjegyzés ehhez:

– Azok a borászok, akikkel mi beszéltünk (Takler, Vesztergombi, Sárosdi, Mészáros, Sebestyén és a szekszárdiak zöme) szerint már eleve probléma az, hogy a nagy meleg miatt a cukorképződés is megállt. Lehet figyelni a savat, jó cukorfok nélkül nem lesz azonban jó évjárat.

– A fogyasztók mi alapján ítélnék már jónak az idei évjáratot? Egyáltalán milyen fogyasztókról van szó? Mert a hardcore nagyáruházban vásárlónak fogalma sincs az évjáratról, aki meg komolyabban veszi a dolgot, nyilván nem most ítéli meg, hogy milyen évjárat lesz, hanem akkor, amikor kóstolja. Az meg majd jövő év harmadik negyedében lesz legkorábban a vörösöknél. Akkor majd döntünk.

– Ahogy nekünk elmondták, most lesz izgalmas pár olyan terület, amely eddig csak úgy elvegetált a jó dűlők mellett ? akinek árnyékosabb, nem épp a legjobb fekvésű területen van Cabernet Sauvignonja, Francja, esetleg Merlot-ja, az nem járt olyan rosszul velük ? lehet, hogy olyan dűlő selectionök lesznek a 2007-esből, amilyenekől eddig még nem hallottunk?

Kántorbandi

Korábban:

Kiberszimat segíti majd a borászokat

Rákóczi rendszeréhez tér vissza Szepsy

Akkor most mi van?

Kunsági cseszegi

Címkék: cukor, Évjárat, hőség, sav, szüret

← Kiberszimat segíti majd a borászokat Még mindig surmó a borivó magyar →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!