• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kóddal nyit a Vylyan

2011-06-30 ● Kántor Endre

Nem is tudom megszámolni, hogy hány pincészetnek, hány borásznak és hány kampánynál mondtam már el, hogy érdemes volna kihasználni a technológia mai csodáit, úgyismint a rendelkezésre álló szerény eszközökkel belépni a 21. századba. A Vylyannak most sikerült, léptek. Aki marad, az lemarad.

Legutóbb a Vinitaly 2011-en bizonyította be Szicília, hogy milyen egyszerű és hatékony módon lehet információt közölni az érdeklődőkkel, és nem kell hozzá más, mint némi háttérmunka. A sziget csarnoka a vásáron az egyedüli volt, mely kihasználta a látogatók okostelefon-ellátottságát, belépéskor QR-kódozott egyet az ember, és máris ott volt egy térkép a készüléken, meg minden infó minden borról és pincészetről. Hasított a dolog.

Kb. 2007 óta szajkózom borászoknak, pincészeteknek, sőt, még bormarketing kampány-kreátoroknak is, hogy ennél jobb cucc ma nemigen van, ráadásul nem kell hozzá beruházni. Mégsem lépett senki. Eddig. Na jó, nem vagyok egy Matt Kramer (még az olaszrizlinget is szeretem), aki a Vylyan közleménye szerint megmondta: ?Egy 21-ik századi címkén legyen QR kód, ami az okos telefonok használóit azonnal a honlap megfelelő oldalára viszi, ahol mindent megtudhatnak a kiválasztott borról.?

Mondjuk, ehhez szerintem nem kell MK, és felfogni sem tudom, hogy hazai borászatok miért nem használták ki még az ebben rejlő lehetőségeket, de így is örülök neki, hogy az általam innováció terén is sokra tartott Vylyan (elég csak a Bogyolé címkepályázatra gondolni) lépett ez ügyben és ezzel belépett a 21. századba. Az egyre több helyen – termékek csomagolásán ? észrevehető fura mintájú jelek (QR-kódok) számtalan információt tudnak eljuttatni mobiltelefonunkra pár másodperc alatt.

A vicces az, hogy a kód még így, monitoron keresztül is működik. Ha valaki letölt egy QR-felismerő szofvert a készülékére (ebből van bőven minden platformra, androidosoknak pl. itt), és ideirányítja  a képre, azonnal működésbe lép a dolog.

Az első hazai ilyen bor a 2010-es Vylyan Portugieser (Macska). A címke QR kódját a mobil kamerájával ?leolvassa?, értelmezi a képbe tárolt információt és használóját azonnal a Vylyan honlap megfelelő oldalára viszi, ahol a termőhelyen, a szüreti időponton és a borkészítés történetén át a kóstolási jegyzetig mindent megtudhat az adott borról a pdf-ként letölthető bor-infó lap segítségével. A többi már a fogyasztó dolga.

Címkék: 2010, címke, Macska, portugieser, QR-kód, Vylyan

← Rekord korai szüret lesz Britannia, Britannia →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!
Loading
00:00 / 43:16
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!