Nem is tudom megszámolni, hogy hány pincészetnek, hány borásznak és hány kampánynál mondtam már el, hogy érdemes volna kihasználni a technológia mai csodáit, úgyismint a rendelkezésre álló szerény eszközökkel belépni a 21. századba. A Vylyannak most sikerült, léptek. Aki marad, az lemarad.
Legutóbb a Vinitaly 2011-en bizonyította be Szicília, hogy milyen egyszerű és hatékony módon lehet információt közölni az érdeklődőkkel, és nem kell hozzá más, mint némi háttérmunka. A sziget csarnoka a vásáron az egyedüli volt, mely kihasználta a látogatók okostelefon-ellátottságát, belépéskor QR-kódozott egyet az ember, és máris ott volt egy térkép a készüléken, meg minden infó minden borról és pincészetről. Hasított a dolog.
Kb. 2007 óta szajkózom borászoknak, pincészeteknek, sőt, még bormarketing kampány-kreátoroknak is, hogy ennél jobb cucc ma nemigen van, ráadásul nem kell hozzá beruházni. Mégsem lépett senki. Eddig. Na jó, nem vagyok egy Matt Kramer (még az olaszrizlinget is szeretem), aki a Vylyan közleménye szerint megmondta: ?Egy 21-ik századi címkén legyen QR kód, ami az okos telefonok használóit azonnal a honlap megfelelő oldalára viszi, ahol mindent megtudhatnak a kiválasztott borról.?
Mondjuk, ehhez szerintem nem kell MK, és felfogni sem tudom, hogy hazai borászatok miért nem használták ki még az ebben rejlő lehetőségeket, de így is örülök neki, hogy az általam innováció terén is sokra tartott Vylyan (elég csak a Bogyolé címkepályázatra gondolni) lépett ez ügyben és ezzel belépett a 21. századba. Az egyre több helyen – termékek csomagolásán ? észrevehető fura mintájú jelek (QR-kódok) számtalan információt tudnak eljuttatni mobiltelefonunkra pár másodperc alatt.
A vicces az, hogy a kód még így, monitoron keresztül is működik. Ha valaki letölt egy QR-felismerő szofvert a készülékére (ebből van bőven minden platformra, androidosoknak pl. itt), és ideirányítja a képre, azonnal működésbe lép a dolog.
Az első hazai ilyen bor a 2010-es Vylyan Portugieser (Macska). A címke QR kódját a mobil kamerájával ?leolvassa?, értelmezi a képbe tárolt információt és használóját azonnal a Vylyan honlap megfelelő oldalára viszi, ahol a termőhelyen, a szüreti időponton és a borkészítés történetén át a kóstolási jegyzetig mindent megtudhat az adott borról a pdf-ként letölthető bor-infó lap segítségével. A többi már a fogyasztó dolga.